Ανοίγει ο φάκελος για τα λάθη του μνημονίου

Του Θανάση Τσίτσα

Ανταπόκριση, Oυάσιγκτον

Με τις καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και της πρώην αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιράντας Ξαφά, ξεκίνησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η αναλυτική έρευνα που πραγματοποιεί ανεξάρτητη επιτροπή του ΔΝΤ με στόχο την αξιολόγηση και τον καταμερισμό των ευθυνών για την πορεία του πρώτου ελληνικού μνημονίου της περιόδου 2010-2012.

Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου ελληνικού μνημονίου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε εντολή να εξεταστεί από μια ανεξάρτητη επιτροπή ο ρόλος του Ταμείου στην κρίση της ευρωζώνης και οι λόγοι που η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιρλανδία.

Επισήμως, το ΔΝΤ επιδιώκει να αντλήσει γνώση για το πώς επηρέασαν οι αποφάσεις του και η πολιτική του τα προγράμματα διάσωσης.

Το πόρισμα δεν θα καταλογίζει ευθύνες, αλλά μέλη του διοικητικού συμβούλιου του Ταμείου (σ.σ.: εκπρόσωποι των BRIC’S) που έχουν ξιφουλκήσει εναντίον της Κρ. Λαγκάρντ για την υπερβολική έκθεση του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή κρίση -και τη λανθασμένη συνταγή που χορηγήθηκε στην Ελλάδα- θα βρουν μια χρυσή ευκαιρία ώστε να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους.

Διαβάστε επίσης:

Μανιός: Αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές, σε 15 ημέρες θα έχουμε πιστωτικό γεγονός

Ιγνατίου: Το ΔΝΤ πιστεύει ακόμα ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλοί – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ