Σύλληψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για διαφθορά

Συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007, στέλεχος του δεξιού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Ροντρίγκο Ράτο, για οικονομικά εγκλήματα.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για φορολογικές ατασθαλίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως μεταδίδει η El Pais, μετά από έρευνα των αρχών στο σπίτι του. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για το Λαϊκό Κόμμα και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, έξι εβδομάδες πριν της περιφερειακές και τοπικές εκλογές και μερικούς μήνες πριν τις βουλευτικές.

Ο Ροντρίγκο Ράτο ερευνάται από τις ισπανικές αρχές και για τον ρόλο του ως διευθυντή στην τράπεζα Βankia, η οποία «διασώθηκε» από την κατάρρευση το 2012 με κρατικό χρήμα 22 δισ. ευρώ. Ο Ράτο είχε διοριστεί πρόεδρος της τράπεζας Caja Madrid- ένα από τα μεγαλύτερα αποταμιευτικά περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ισπανία- λίγους μήνες αφού έφυγε από το ΔΝΤ, το 2007. Η  Caja Madrid στη συνέχεια συγχωνεύτηκε  με άλλες περιφερειακές τράπεζες για να δημιουργηθεί η Bankia, η οποία αναδείχθηκε  τελικά σε σύμβολο της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία.

Ο Ράτο βρίσκεται στο στόχαστρο και για ένα ξεχωριστό σκάνδαλο που αφορά στην χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για δαπάνες στελεχών και διευθυντών της ίδιας αμαρτωλής τράπεζας. Όπως διαπίστωσαν οι ανακριτές, 82 άτομα ξόδεψαν συνολικά 15,5 εκατ. ευρώ από το 2003 έως το  2012 χρησιμοποιώντας αυτές τις πιστωτικές κάρτες για μια σειρά συναλλαγές: από ανάληψη μετρητών μέχρι κοσμήματα, κρασιά ακόμα και ένα σαφάρι στην Αφρική, χωρίς να καταγράφονται αυτές οι δαπάνες πουθενά και χωρίς φυσικά να δηλώνονται στην εφορία. 

Επίσης, σύμφωνα με ισπανικά μέσα, δικαστής της χώρας ζήτησε από την επενδυτική τράπεζα Lazard πληροφορίες σχετικά με πληρωμή 6,2 εκατ. ευρώ στον Ράτο το 2011, αρκετά χρόνια αφότου είχε εργαστεί για αυτήν ως σύμβουλος.

Μπλεγμένοι σε ένα «γαϊτανάκι» οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων, στη σκιά του «φαύλου κύκλου» της ύφεσης, του χρέους και της λιτότητας, στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έρχονται αντιμέτωποι και με τα σκάνδαλα ήδη από τα τέλη του 2012. Από τότε έχει ξεσπάσει ένα καραμπινάτο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες του Ραχόι και υψηλόβαθμων μελών του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, στην πιο βρόμικη ιστορία διαφθοράς από τη δικτατορία του Φράνκο.

Πριν αναλάβει τα ηνία του ΔΝΤ, ο Ράτο ήταν από τα κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, αναλαμβάνοντας και το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της τότε κυβέρνησης Αθνάρ.

Διαβάστε επίσης:

Για δεύτερη φορά υποψήφιος ο Ραχόι

Ραχόι: Η ΕΕ έχει κανόνες και δεν μπορεί η Ελλάδα να θέτει δικούς της

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ