Άνοιγμα Σόιμπλε… στην Κίνα – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να συμμετάσχουν ως ιδρυτικά μέλη στην κινεζικής επιρροής αναπτυξιακή τράπεζα, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), προκαλώντας εκνευρισμό στις ΗΠΑ . Η Γερμανία θα συνεισφέρει, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal και το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, η ανακοίνωση ακολουθεί την προ λίγο ημερών απόφαση της Βρετανίας να ενταχθεί στην τράπεζα -η οποία έχει ενεργητικό 50 δισ. δολ.- και έγινε παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Το Reuters γράφει πως οι ΗΠΑ καλούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να το σκεφτούν ξανά… διπλά, πριν προχωρήσουν σε “αναπτυξιακές” συμμαχίες με το Πεκίνο που ανταγωνίζονται την Ουάσιγκτον, στα χαρακώματα της μάχης του δολαρίου με το ευρώ.

«Θα θέλαμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία της νέας τράπεζας με  τη μακροχρόνια εμπειρία μας στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε κοινή συνέντευξη τύπου με Κινέζο αξιωματούχο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που υπέβαλλε αίτημα για να γίνει ιδρυτικό μέλος στην Asian Infrastructure Investment Bank, την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ως βασικό αντίπαλο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με ενεργητικό 50 δισ. δολ. η AIIB σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει οδικά δίκτυα, σιδηροδρόμους λιμάνια κι άλλες υποδομές.

Η κινέζικη οικονομία «φρενάρει» τα τελευταία χρόνια, όπως αντικατοπτρίζεται κι από τις τιμές των νέων ακινήτων που υποχωρούν σημαντικά. Το Φεβρουάριο βούτηξαν 5,8% σε ετήσια βάση, από υποχώρηση 5,1% που είχαν σημειώσει τον Ιανουάριο.

 

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με τον Σόιμπλε

 

Διαβάστε επίσης:

“Κεραυνοί” Σόιμπλε κατά της Ελλάδας – ΒΙΝΤΕΟ

Οταν ο Μαρξ συνιστά Κέυνς (και ο Κέυνς δεν είναι εκεί)

Βαρουφάκης: Η Ευρωζώνη σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο

Με Τζον Λένον απαντάει ο Δραγασάκης στους Financial Times

Moody’s: Το Grexit καταστροφή για την ευρωζώνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ