Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ως τη Δευτέρα

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η κυβέρνηση συνομιλεί με τους τρεις θεσμούς που μέχρι πρότινος ονομάζαμε τρόικα με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού που θα επιτρέψει μια θετική απόφαση από το eurogroup μέσα στον μήνα για την εκταμίευση των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Η διαπραγμάτευση διεξάγεται επί του τεχνικού και σε διάφορα επίπεδα, από τους τεχνοκράτες μέχρι τους υπουργούς.

Η Άννικα Μπράιντχαρτ εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί μας λέει ξεκάθαρα ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τριών θεσμών και των ελληνικών αρχών έχουν ήδη ξεκινήσει και πως για το σκοπό αυτό υπάρχει ήδη προσωπικό της Κομισιόν στην Αθήνα. Μας λέει επίσης πως αν αυτό καταστεί αναγκαίο η Κομισιόν όπως κάνει πάντα θα στείλει και άλλο προσωπικό στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν κύκλοι της Κομισιόν, είναι προφανές και λογικό να συνομιλούν υπουργοί με τους επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή με τον κ. Κοστέλο (με τον οποίο οι αρμόδιες αρχές είναι σε καθημερινή επικοινωνία από ότι μας λένε οι ίδιοι κύκλοι) διότι αυτό προβλέπουν οι κανονισμοί και η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τον EFSF και το eurogroup.

Νωρίτερα, και καθώς είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σε σχέση με πιθανή τηλεδιάσκεψη του υπουργού οικονομικών με τον Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της Τρόικας, το υπουργείο προέβη σε διάψευση, για να διοχετεύσει τελικώς ότι τις σχετικές συζητήσεις έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χουλιαράκης.

Όπως και αν διεξάγονται οι συνομιλίες, κυβέρνηση και τρόικα έχουν μόλις δύο μήνες για να ολοκληρώσουν τις σχετικές συζητήσεις, γιατί αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν σε άλλους 2 μήνες οι συζητήσεις για το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα.

Και αυτό δεν είναι ούτε κρυφό, ούτε παρασκηνιακό, ούτε υπόγειο, είναι η γραπτή συμφωνία του eurogroup που όπως μας επεσήμανε σήμερα ένας κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος, “καλό είναι να διαβάζουμε τα κείμενα”.

Από εκεί και πέρα σε σχέση με το αν θα εγκριθούν ή όχι οι 6 προτάσεις Βαρουφάκη στο eurogroup της Δευτέρας, αυτό αποκλειστικά εξαρτάται από το αν θα έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς, εισήγηση των θεσμών στο euro working group και θετική εισήγηση του euro working group στo eurogroup.

Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς επικοινωνιακή διαχείριση και άλλη διαδικασία δεν υπάρχει. Από το 2010 ήδη οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν πρόβλημα με την δημοσιοποίηση των επαφών τους με την τρόικα, μέχρι του σημείου τον Φεβρουάριο του 2011 ο τότε υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να απαγορεύσει στους εκπροσώπους της, τις on the record συνεντεύξεις τύπου.

Βεβαίως, η πληροφόρηση έβρισκε πάντα τον δρόμο της και για καλή τύχη όλων από τότε δεν άλλαξε καμία από τις κοινοτικές συνθήκες που ορίζουν τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – άρα και του πως πάνε οι αποφάσεις στο eurogroup. Η μάχη, όπως πάντα, θα κριθεί στο τεχνικό επίπεδο και όχι στο πολιτικό.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε προς Βαρουφάκη: “Ασαφής” σημαίνει “λάθος” συμφωνία;

Αυτές είναι οι 6 μεταρρυθμίσεις του Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Ντάισελμπλουμ: Αυτά θα γίνουν στο Eurogroup της Δευτέρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ