Βαρουφάκης: Δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟ

Η συνάντηση του Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μία συμφωνία, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης χαμογελαστός είπε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα είχα τη χαρά να βιώσω το πρώτο Eurogroup εδώ στις Βρυξέλλες. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, έντονος διάλογος» ενώ πρόσθεσε πως «δόθηκε η ευκαιρία σε όλους και ιδίως σε εμάς, που ήμασταν, αν θέλετε, οι τιμώμενοι της ημέρας, γιατί το ένα θέμα στην ατζέντα, στην ημερήσια διάταξη ήταν η Ελλάδα, να καταθέσουμε τις απόψεις μας, για το πώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, για τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κρίση αρχίζει να ξανάρχεται και να ξανάρχεται στα ευρωπαϊκά φώτα».

«Θέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, έτσι ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα, να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια, ξανά και ξανά, στο Eurogroup. Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για την διαδικασία», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης τόνισε πως «η σημερινή συνάντηση του Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μία συμφωνία, ήταν στόχος ήταν στόχος της συνάντησης αυτής, γι’ αυτό και ήταν ειδική συνεδρία, να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα αυτό δε βγαίνει και γιατί αποδείχτηκε τοξικό και ιδιαίτερα καταστροφικό για την κοινωνική οικονομία».

Ο κ.Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι «παραθέσαμε τις προτάσεις μας όσο αφορά τόσο την ουσία όσο και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να υπάρξει μία καθαρκτική θεραπευτική συμφωνία στο τέλος της συνεδρίας που θα έχουμε την Δευτέρα, οπότε συνεχίζουμε, προχωράμε και τη Δευτέρα θα έχουμε την νέα συνεδρίαση του Eurogroup».

Ερωτηθείς για το αν υπήρχαν σημεία σύμπτωσης απάντησε: «υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης και με πολλούς και σε κάποια με όλους, δεν πρόκειται να αναφερθώ σε συγκεκριμένα σημεία» και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, τα οποία τελικά δεν υπάρχουν ποτέ από το 1950 έτσι η Ευρώπη εξελίσσεται, από διαφωνία σε διαφωνία, από κρίση σε κρίση και μετεξελίσσεται και έχει γίνει αυτό που έχει γίνει».

Σε ερώτηση για το αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε “κανένα αίτημα δικό μας για παράταση. Έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε”.

Ο κ. Βαρουφάκης τελείωσε λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας, λέγοντας: «Εμείς εξηγήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους οργανισμούς, με την ΕΚΤ, με το ΔΝΤ, με την Κομισιόν, με τους εταίρους μας, με το Eurogroup. Αλλά το ζητούμενο για εμάς είναι πώς να υπάρξει μία ισορροπία, μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται. Η μία αρχή είναι ότι όταν έχεις μία αρχή, ένα συμβόλαιο, έχει ισχύ, το κράτος έχει συνέχεια, μπορεί να μην υπογράψαμε εμείς αυτό το συμβόλαιο, το υπέγραψαν άλλοι πριν από εμάς, αυτό μας δεσμεύει.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει μία άλλη αρχή ότι είχαμε εκλογές και εκλέχθηκε μία καινούργια κυβέρνηση με ένα δικό της πρόγραμμα και μία δική της άποψη γι’ αυτό το συμβόλαιο, γι’ αυτό το πρόγραμμα. Η δημοκρατία τι κάνει; Παντρεύει αλληλοσυγκρουόμενες τέτοιες αρχές και η δική μας δουλειά ως πολιτικοί στο Eurogroup είναι να βρούμε ένα τρόπο να τα παντρέψουμε αυτά, έτσι ώστε να υπάρξει μία γέφυρα σε κάτι καινούργιο το οποίο να μην αναπαράγει τα προβλήματα που αναπαράγονταν προηγουμένως και νομίζω ότι προχωράμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Δείτε το βίντεο:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ