Σε δύο φάσεις οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σε δύο φάσεις οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος χθες είχε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ωστόσο να διακοπούν, καθώς από τις 10-12 Οκτωβρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και την επόμενη ημέρα, 13 Οκτωβρίου, θα πάρουν μέρος στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. Εκεί θα ξεκαθαριστεί και ο αριθμός των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα αμέσως μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Κατά τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως τα «κόκκινα δάνεια», εργασιακά, το ασφαλιστικό αλλά και τα τεστ αντοχής (stress test) των τραπεζών, τα οποία ανακοινώνονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το χρηματοδοτικό κενό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ