Στο στόχαστρο των βουλευτών ο Γ. Στουρνάρας

Στο στόχαστρο των βουλευτών ο Γ. Στουρνάρας

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Εξ οικείων δέχεται τα βέλη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά και τα περί μη υπερφορολόγησης των πολιτών στην Ελλάδα. Και αυτό διότι καθώς συνεχίζεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2014 στη Βουλή, τα «πυρά» δεν έρχονται μόνον από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, από τους οποίους και αναμενόταν, αλλά και από ουκ ολίγους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε χθες, κατά την τρίτη ημέρα συζήτησης επί του προϋπολογισμού η αποστροφή του λόγου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, με την οποία χαρακτήρισε «πολύ θετική» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για έναν χρόνο, έστω και αν υποστήριξε πως μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε το λάθος να μην ψηφίζει στο παρελθόν παρόμοιες ρυθμίσεις. «Θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει θετικό πρόσημο στην πρωτοβουλία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει θετικό πρόσημο στην στάση της κυβέρνησης», είπε, σημειώνοντας πως ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια για το θέμα, που εκτίμησε πως θα γίνει ανεκτή από την τρόικα.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να πει όχι στις μαζικές απολύσεις, όχι στους πλειστηριασμούς και επαναφορά της κοινωνικής πολιτικής για να έχουν ρεύμα οι ανήμποροι πολίτες που δεινοπαθούν», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κασσής, ενώ τη διαφωνία του με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εξέφρασε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Από το ΠΑΣΟΚ και ο Θάνος Μωραΐτης, που υποστήριξε ότι η χώρα δεν έχει αποφασίσει πού θέλει να πάει και δεν έχει σχέδιο ανασυγκρότησης, προειδοποιώντας ότι «δεν θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσει νέα μέτρα» σε ενδεχόμενο συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε μερικούς μήνες. Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, ο ίδιος υποστήριξε πως «ένα είναι βέβαιο, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου», σημειώνοντας πως μονομερής ή συμφωνημένη, ρύθμιση που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, με πονηρούς αστερίσκους, δεν θα γίνει αποδεκτή, πράγμα που «πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους μερικοί», όπως είπε μεταξύ πολλών άλλων.

Η κριτική όμως, δεν σταμάτησε στους «πράσινους» βουλευτές. Αντίθετα, στον χορό μπήκαν το ίδιο δυναμικά οι συνάδελφοί τους από τη ΝΔ.

«Οι πλειστηριασμοί δεν μπορεί να προχωρήσουν επειδή ισχυρίζονται ορισμένοι ότι κάποιοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν», υποστήριξε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, κάνοντας λόγο για «περισσή επιπολαιότητα και προχειρότητα» με την οποία άνοιξε το θέμα προ μηνών και ζητώντας «να σταματήσει κάθε συζήτηση για άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και να δοθεί παράταση 6-12 μηνών όχι για την παράταση του προβλήματος, αλλά για την μελέτη του». Ο ίδιος άλλωστε, υποστήριξε ότι «η έξωση από το σπίτι αποτελεί τον απόλυτο εξευτελισμό και για πολλούς είναι το τέλος του ονείρου τους και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, πρέπει να αποφευχθεί».

Δριμεία υπήρξε η κριτική προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και εκ μέρους του Ανδρέα Ψυχάρη, σημειώνοντας με νόημα ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει απλά να ψηφιστεί αλλά και να εκτελεστεί.

«Δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο και υπάρχει πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής που παίρνει διπλάσιο μισθό από έναν βουλευτή», είπε. Στοχεύοντας προσωπικά στον Γιάννη Στουρνάρα και τα όσα είπε περί μη υπερφορολόγησης των Ελλήνων πολιτών, υποστήριξε πως «αν κοιτάξει όλα τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι σφάλλει», σημειώνοντας ότι πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία, από το ύψος των μισθών και των συντάξεων, ως την αγοραστική αξία που μένει μετά την φορολογία των πολιτών.

«Οι τίμιοι πολίτες υπερφορολογούνται», είπε μεταξύ άλλων, καλώντας την κυβέρνηση αντί να λέει θεωρίες, να φέρει ένα δίκαιο και με διευρυμένη φορολογική βάση, φορολογικό νομοσχέδιο. Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, ζήτησε παράταση τουλάχιστον ενός χρόνου στην απαγόρευσή τους και όχι έξι μηνών και ακατάσχετο για τουλάχιστον 180.000-200.000 ευρώ.

«Μη ανεκτή» χαρακτήρισε την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει, ενώ ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί ο φόρος ακινήτων, υποστήριξε από την πλευρά του ο Αργύρης Ντινόπουλος, ώστε να μην υπάρξει σιωπηλή οργή της μεσαίας τάξης. «Εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικά μας μαντριά» είπε, εξηγώντας ότι «τα δικά μας μαντριά σε σχέση με τους αγρότες είναι τα ξενοίκιαστα μαγαζιά και σπίτια», κάτι που είχε υποστηρίξει και προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Να μην κοιμηθούν ήσυχοι προέτρεψε τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρά το γεγονός ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές θα παρακολουθούν και την εκτέλεσή του. «Περιμένω το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων», είπε, μη θέλοντας να σταθεί στην τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, όπου έλεγε πόσα χρήματα χάνει που έγινε υπουργός…

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ