Χάσμα και… προϋπολογισμός

Χάσμα και… προϋπολογισμός

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία αναχωρούν για το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα. Λίγο πριν και συγκεκριμένα στις 11:15 ο Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στην βουλή και θα καταθέσει τον προϋπολογισμό, τον οποίο όμως δεν έχει εγκρίνει η τρόικα ενώ για πρώτη φορά θα αναγράφεται πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου, η τρόικα αποδέχεται την κατάθεση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η ίδια πηγή τόνισε «δεν έχω την εντύπωση ότι υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης από καμία πλευρά».

Ωστόσο το χάσμα μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου είναι αρκετά σημαντικό παρά την σύγκλιση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών και κανείς δεν είναι βέβαιος για το αν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου ή θα πάμε για τις αρχές του 2014.

Το θέμα των πλειστηριασμών και το ύψος του δημοσιονομικού κενού είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα για τα οποία καμιά από τις δύο πλευρές δεν κάνει πίσω. Η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα ενώ υπάρχει και η πρόσφατη προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκείνων που πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα η ελληνική πλευρά μετέφερε στους εκπροσώπους των δανειστών το κλίμα που υπάρχει στα δύο κόμματα, τονίζοντας παράλληλα πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα για την ελληνική κοινωνία. «Στόχος μας είναι να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος του έτους», ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ με βάση άλλο κυβερνητικό στέλεχος «η συζήτηση ήταν καλή, υπάρχει καλή θέληση, είμαστε σε διαδικασία σύγκλισης». Το θέμα των πλειστηριασμών απασχόλησε και την απογευματινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων.

Στα υπόλοιπα ζητήματα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος προσδιόριζε χθες την πιθανότητα συμφωνίας ως τις 9 Δεκεμβρίου σε 50 – 50, σήμερα έκανε λόγο για πρόοδο με αποτέλεσμα το ποσοστό να ανεβεί σε 60 – 40 υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Για το θέμα των ΕΑΣ η ίδια πηγή κατέστησε σαφές ότι έχει φύγει από το τραπέζι το αίτημα της τρόικας για λουκέτο και προσδιορίζοντας τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές είπε χαρακτηριστικά: «Αυτοί θέλουν λύση τύπου ΕΛΒΟ, εμείς θέλουμε να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της επιχείρησης». Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην ΕΛΒΟ προβλέπεται η διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου το οποίο θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες του ελληνικού στρατού.

Δεδομένο πάντως θεωρείται ότι το όποιο σχήμα προκύψει τελικά για τα ΕΑΣ θα είναι σημαντικά συρρικνωμένο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν με email και τηλεδιασκέψεις μεχρι να επιστρέψουν και πάλι οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ