Παζάρι για γερά νεύρα με την τρόικα

Παζάρι για γερά νεύρα με την τρόικα

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Προσέγγιση και όχι τελική συμφωνία με την τρόικα έχει πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά, με τον Γ. Στουρνάρα να ετοιμάζεται για ένα ακόμη δύσκολο Eurogroup έχοντας όμως μια καλή αφετηρία από έσοδα και πλεόνασμα για να «παίξει» και εκείνος καθυστερήσεις όπως οι δανειστές.

Μπορεί η «ψαλίδα» του δημοσιονομικού κενού για το 2014 να κλείνει αισθητά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ωστόσο, τα «μεγάλα» είναι μπροστά για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς παραμένει ανοιχτό το μείζον ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού – της βιωσιμότητας του χρέους δηλαδή – που αποτελεί θέμα κανονισμού και λειτουργίας για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επί του παρόντος ο κ. Σαμαράς αποφεύγει κάθε δημόσια τοποθέτηση ή αναφορά στο θέμα επιμένοντας μόνο δια της «διπλωματικής» οδού στην τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους των εταίρων σύμφωνα με τις αποφάσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Eurogroup.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται βήμα προς βήμα χωρίς δραματικούς τόνους από την Αθήνα η οποία χρεώνει αποκλειστικά στους δανειστές όλες τις καθυστερήσεις στις συζητήσεις. Ο Γιάννης Στουρνάρας στο αποψινό Eurogroup έχει ετοιμαστεί για έναν ακόμη δύσκολο γύρο συζητήσεων με τους ομολόγους του έχοντας όμως στις αποσκευές του το «χαρτί» των θετικών αποτελεσμάτων στα έσοδα – αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου – ενώ θετικά είναι τα μηνύματα και για το πλεόνασμα που διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ χωρίς μάλιστα να έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό το ποσό τα ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η «ψαλίδα» στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού έχει περιοριστεί δραματικά καθώς οι τροϊκανοί από τα 2,7 δισ. ευρώ έχουν… πέσει στο 1,5 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να αφήνει «θολά» μηνύματα μεταξύ 800 εκατομμυρίων και 1 δισ. ευρώ. Ο προσδιορισμός αυτών των μέτρων – αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής – με το ΔΝΤ να δέχεται τους στόχους της Αθήνας παρά τις αρχικές επιφυλακτικές έως και αρνητικές αντιδράσεις εκ μέρους της Κομισιόν.

Το Μαξίμου δείχνει αποκλειστικά προς το μέρος των δανειστών για τις ευθύνες ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά οι συζητήσεις και στα περισσότερα θέματα δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις από την τρόικα όπως για παράδειγμα στο θέμα του δεύτερου κύματος της κινητικότητας και των απολύσεων όπου μέχρι σήμερα οι δανειστές δείχνουν περίπου να… αδιαφορούν για το αίτημα της Αθήνας να υπάρξει παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

Το κλίμα αυτό μοιραία επηρεάζει και τις συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Η Αθήνα αυτή τη φορά δεν πιέζεται καθώς όπως λένε από το Μαξίμου «τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν έως την άνοιξη και βάλε» αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση διάγει μια περίοδο απόλυτης εσωτερικής ηρεμίας.

Ο κ. Σαμαράς, επιστρέφοντας από το Παρίσι, επικοινώνησε με υπουργούς οι οποίοι εμπλέκονται με όλες τις προβλέψεις του μνημονίου και όχι μόνο στα προαπαιτούμενα και ζήτησε να ενημέρωση για όλα τα θέματα τα οποία χειρίζονται. Μίλησε τόσο με τον Γιάννη Στουρνάρα όσο και με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, καθώς το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των κλειστών ιδρυμάτων εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση με ανυπολόγιστες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο κ. Σαμαράς θέλει να δείξει προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του είναι απόλυτα έτοιμη και κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα οφείλεται στην κωλυσιεργία των δανειστών οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την Παρασκευή – μετά το αποψινό Eurogroup.

Πηγή:Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ