Λύση για το χρηματοδοτικό κενό πριν από το τέλος του χρόνου

Λύση για το χρηματοδοτικό κενό πριν από το τέλος του χρόνου

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος πριν από το τέλος του χρόνου επιθυμεί το Euro Working Group σύμφωνα με ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο ο οποίος ενημέρωσε επίσημα πριν από λίγο τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εκφράζοντας την επικρατούσα άποψη του Συμβουλίου ο κοινοτικός αξιωματούχος τοποθέτησε τις όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση για την επικαιροποίηση του λεγόμενου DSA, όχι νωρίτερα από τα τέλη της άνοιξης του 2014, δεδομένου ότι θα πρέπει ως τότε το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει πιστοποιηθεί από τη Eurostat.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για τα ανοιχτά θέματα του ελληνικού προγράμματος διότι όπως είπε πρέπει να ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία, να μάθουμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες, να μάθουμε ποιες είναι οι ανάγκες σε ρευστότητα και τι επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test. Πρέπει επίσης η τρόικα να συμφωνήσει με την κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2014. Ολα αυτά θα καθορίσουν για μας τον φάκελο της χρηματοδότησης. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Νοεμβρίου επεσήμανε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε σχέση με τη δόση του 1 δισ. ευρώ ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτή δεν μπορεί να καταβληθεί προτού εκπληρωθούν πραγματικά τα προαπαιτούμενα, που είναι γνωστά και αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα της κινητικότητας, πληρωμές χρεών κ.α. Η τρόικα, όπως είπε, δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα προτού ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική δουλειά που πρέπει να γίνει τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από την ίδια την τρόικα σε σχέση με την αξιολόγηση του προγράμματος.

 

Πηγή:real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ