• Γερμανοί: Το κυνήγι του "μαύρου" χρήματος

  1:18 μμ, Παρασκευή 05 Απρ 2013 1:18 μμ, Παρασκευή 05 Απρ 2013

  Γερμανοί: Το κυνήγι του "μαύρου" χρήματος

  Το «αθέατο» δίκτυο φορολογικών παραδείσων και τα σχέδια αντιμετώπισής του από διάφορες χώρες, κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

  «Το κυνήγι του μαύρου χρήματος» είναι τίτλος σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt για την υπόθεση offshore leaks, στο οποίο επισημαίνεται: «Η διεθνής πίεση που ασκούν από το 2009 Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία μέσω των G20 και του ΟΟΣΑ έχει ως αποτέλεσμα ότι κανένας πλούσιος κληρονόμος ή δικτάτορας δεν μπορεί να είναι πια σίγουρος για το μαύρο χρήμα που έχει κρύψει σε κάποιο λογαριασμό. Ο πήχης για αποκαλύψεις ευαίσθητων δεδομένων από απογοητευμένους εργαζόμενους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών έχει χαμηλώσει σε διεθνές επίπεδο.

  Η αποκάλυψη των στοιχείων για τους φορολογικούς παραδείσους δείχνει σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν έχει ακόμα κερδηθεί. Το ζητούμενο είναι τώρα οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες να πιέσουν για την καθιέρωση διεθνών κανόνων. Μια πρώτη επιτυχία είναι ότι όποιος φοροδιαφεύγει έχει πλέον κακή φήμη σε παγκόσμιο επίπεδο».

  Κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους

  Η Süddeutsche Zeitung προκρίνει την επιβολή κυρώσεων: «Οι φορολογικοί παράδεισοι δεν έχουν θέση σε τουριστικούς κατάλογους ή διαφημιστικά χρηματοπιστωτικών εταιριών, αλλά σε μαύρες λίστες. Στις χώρες ή περιοχές που βρίσκονται στις λίστες αυτές θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να πλήξουν και τις τράπεζες ή τις δικηγορικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται είτε στη μεταβίβαση κεφαλαίων, είτε τη διαχείρισή τους. Όποιος μεταβιβάζει σημαντικά ποσά σε offshore εταιρίες αφήνει υπόνοιες για φοροδιαφυγή.

  «Η φοροδιαφυγή πρέπει να τιμωρείται, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt. Tα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας είναι τόσο πολλά που οι όποιες έρευνες των αρχών κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ιερά εξέταση με έτοιμη εκ των προτέρων καταδίκη των κατηγορουμένων. Στο τέλος όποιος έχει σχέση με το χρήμα και την οικονομία θα είναι ύποπτος, διότι o “πλούσιος“ έχει γίνει συνώνυμο του “εγκληματία“. Δεν θα είναι εύκολο να δοθεί μια εποικοδομητική κατεύθυνση στις αποκαλύψεις για τους φορολογικούς παραδείσους. Στην καλύτερη περίπτωση να βρεθούμε στο "σημείο μηδέν" όπου ορίζονται εκ νέου οι κανόνες που διέπουν τις διεθνές ροές κεφαλαίων. Οι δυσκολίες ση φορολογική συμφωνία Γερμανίας και Ελβετίας δείχνει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς.

  Πηγή: Deutsche Welle

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα