• Εκταμίευση στις 13 Δεκεμβρίου

  4:34 μμ, Τρίτη 04 Δεκ 2012 4:34 μμ, Τρίτη 04 Δεκ 2012

  Εκταμίευση στις 13 Δεκεμβρίου

  Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Εurogroup επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι το επόμενο «ραντεβού» στις 13 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ενώ θα αποτελέσει την απαρχή της ένταξης της Κύπρου σε καθεστώς μνημονίου.

  Αναφορικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Εurogroup μπορεί να απέφυγε δημόσια οποιαδήποτε δήλωση για την έκβαση της επαναγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα το πρωί, ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην επόμενη συνεδρίαση, στις 13 Δεκεμβρίου, θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

  Σε αντίθεση με τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν έκανε δηλώσεις για την επαναγορά, αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Βεβαιότητα, που εστιάζεται στην επεξεργασία που έγινε και τις επαφές που προηγήθηκαν με ξένους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

  Πάντως, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε από την πλευρά του ότι στην περίπτωση που το πρόγραμμα επαναγοράς δεν αποδώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα -που είναι η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ- τότε θα αναζητηθούν άλλες λύσεις, οι οποίος περιλαμβάνονται στο πακέτο των αποφάσεων για την Ελλάδα της 26ης Νοεμβρίου. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις εναλλακτικές επιλογές, που είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 63 δισ. ευρώ, καθώς και η αυξημένη συμμετοχή της ΕΕ στις χρηματοδοτήσεις ελληνικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς και εκείνων της περιόδου 2014-2020. Η κοινοτική χρηματοδότηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 95%.

  Πηγή: Deutsche Welle

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα