Ο ταλαντούχος ηθοποιός μας Λεωνίδας Κακούρης – «Ο δαιμονικός Δούκας Σεβαστός»

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Ήδη από το 1993 ο αγαπημένος μας και πολυεδρικός δραματικά ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης, με το έξοχο λυρικό του κύτταρο,  τον πελώριο όγκο ψυχής που έβγαζε τόσο στα τηλεοπτικά πλατό όσο και στο θεατρικό σανίδι, αλλά και την πολύπλαγκτη θεατρική του παιδεία, είχε συνεγείρει τις καρδιές μας, στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Γόβα στιλέτο», των Έλενας Ακρίτα και Γιώργου Κυρίτση.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μία σπουδαία σκηνικά και δραματικά ερμηνεία, που προμήνυε την καταλυτική του επέλαση, τόσο στη μικρή μας οθόνη, όσο και στις άλλες  επάλξεις της υποκριτικής μας τέχνης. Ενώ ανεξάλειπτη μένει στη μνήμη μας, η αξεπέραστη τηλεοπτική του ερμηνεία στην υψηλού κύρους σειρά «Άγριες μέλισσες», σε σενάριο των Μελίνας Τσαμπάνη και Πέτρου Καλκόβαλη και σκηνοθεσία του ταλαντούχου Λευτέρη Χαρίτου, την περίοδο 2019-2022, όπου και μας καθήλωσε καθημερινά ως κεντρικός πρωταγωνιστής «Δούκας Σεβαστός», φανερώνοντας τα κυριαρχικά ένστικτα του, την επαρχιακή αστική του μεγαλοπρέπεια, την ακόρεστη δίψα του για εξουσία, την αδυσώπητη εκδικητικότητα του, ενίοτε όμως εκφρασμένη σε σιωπηρές νότες και την ανθρώπινη ευαισθησία του,  που μας θύμιζε ότι αυτός ο γρανιτένιος Κοτζάμπασης του Διαφανίου στο θεσσαλικό κάμπο, τις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι κοινωνικές στρεβλώσεις και οικονομικές στερήσεις, κατά βάση ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, τον οποίο οι θύελλες και οι περιστάσεις της ζωής, τον είχαν μεταμορφώσει σε «τέρας».

Λεωνίδας Κακούρης Κατερίνα Διδασκάλου

Ανάλογου όμως υψηλού δραματικού κύρους, υπήρξαν οι ερμηνείες του Λεωνίδα Κακούρη και στο παλκοσένικο, όπου και εκεί μας φανέρωσε μοναδικές δραματικές αρετές. Κορυφαίες υπήρξαν έτσι οι θεατρικές του ερμηνείες, στα αριστουργήματα «Ο γλάρος» του Αντών Τσέχωφ, «Αδελφοί Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι, «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο Νήλ, «Η Μελωδία της ευτυχίας», «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι κ.α. Ένας μακρύς και επιτυχημένος κύκλος δηλαδή δραματικών ερμηνειών,  που κατεδείκνυαν την υποκριτική αρτιότητα και τις δραματικές αρετές του αγαπημένου μας Λεωνίδα Κακούρη.

Ο Λεωνίδας Κακούρης είδε το φως της ζωής στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1968. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, παρακολούθησε μαθήματα δραματικής τέχνης και σφυρηλάτησε σιγά-σιγά το πλατύ δραματικό το υπόβαθρο. Την πρωτόλεια εμφάνιση του πραγματοποίησε στην τηλεόραση το 1987 στην ΕΡΤ1, στην παιδική σειρά «Του κουτιού τα παραμύθια», με κεντρική έπαλξη εδώ της υποκριτικής του παρουσίας, την εξοχή φωνή του, με την οποία εξάλλου επένδυσε δανείζοντάς τη διάφορες ταινίες, σειρές κινουμένων σχεδίων, αλλά και σε πλείστα διαφημιστικά μηνύματα. Εν συνεχεία όπως προαναφέραμε το 1993, συμμετείχε στη δραματική σειρά της Έλενας Ακρίτα και του Γιώργου Κυρίτση «Γόβα στιλέτο», την περίοδο 95-96 συμμετείχε στις σειρές «Ο πρίγκιπας», πλάι στον μεγάλο μας θεατράνθρωπο Γιώργο Αρμένη και «Η φυλή των ανθρώπων»,  για να επακολουθήσει, η καταιγιστική και επιτυχημένη τηλεοπτική του παρουσία.

Λεωνίδας Κακούρης 1821

Λεωνίδας Κακούρης Λάμψη

Λεωνίδας Κακούρης Κατερίνα Διδασκάλου

Την περίοδο 1996-1998, συμμετείχε πρωταγωνιστικά στην επιτυχημένη καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου «Η Λάμψη» όπου και υποδύετο το ρόλο του Τίμου Δράκου. Την περίοδο 2000- 2001, πρωταγωνίστησε επίσης στις επιτυχημένες σειρές «Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα», «Απαγορευμένη αγάπη» και «Μόνη εξ αμελείας». Το διάστημα 2005-2007 συμμετείχε στη σπουδαία δραματική σειρά του Στράτου Μαρκίδη, «Της αγάπης μαχαιριά» και επακολούθησαν οι σειρές «Ο γητευτής», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Αληθινοί έρωτες», «Παύλος Μελάς: γράμματα από τη Μακεδονία» και «Έχω ένα μυστικό». Το διάστημα 2009-2011 πρωταγωνίστησε στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Κάρμα». Απείχε από τα τηλεοπτικά πλατό ο Λεωνίδας Κακούρης για 8 συνεχή χρόνια, για να επανακάμψει δυναμικά, την περίοδο 2018-2019 υποδύοντας τον ρόλο του Λευτέρη Ανδρέου στη δραματική σειρά «Η επιστροφή».

Τη σεζόν 2019-2022,  ο Λεωνίδας Κακούρης πραγματοποίησε μία μεγαλειώδη τηλεοπτική Παρουσία όπως προαναφέραμε, ως κεντρικός πρωταγωνιστής στην αξεπέραστη σειρά οι «Άγριες μέλισσες», που στην κυριολεξία καθήλωσε το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, ερμηνεύοντας με ηθική ενάργεια το ρόλο του Κοτζάμπαση «Δούκα Σεβαστού», στο χωριό Διαφάνι του θεσσαλικού κάμπου. Πρωταγωνίστησε επίσης στην ιστορική σειρά «1821 – Οι ήρωες», «Σμύρνη μου αγαπημένη» με την κραταιά Μιμή Ντενίση, αλλά και «Μαύρο Ρόδο» στο Mega.  Μία ατελείωτη επιτυχημένη τηλεοπτική συγκομιδή, που καταξίωσε τον αγαπημένο μας Λεωνίδα Κακούρη, σαν μία κορυφαία τηλεοπτική persona, της τελευταίας δεκαετίας.

Λεωνίδας Κακούρης

Ο Λεωνίδας Κακούρης στην προσωπική του ζωή απέκτησε ένα γιο από τον πρώτο του γάμου. Ενώ στον δεύτερο γάμο του με τη μουσικό Αλίκη Στεφανοπούλου, απέκτησε δύο παιδιά, την Ηλιάνα και τον Βαγγέλη. Άνθρωπος ευγενής, κοινωνικά προσηνής και χαμηλών τόνων, με την ευπρέπεια και το ευγενές κοινωνικό του ήθος, ο Λεωνίδας Κακούρης έχει κερδίσει την καθολική εκτίμηση όλου του κόσμου, τόσο των συναδέλφων του στο καλλιτεχνικό φάσμα, όσο και του τηλεοπτικού και θεατρόφιλου κοινού. Συνιστά αδιαμφισβήτητα, ένα μεγάλο κεφάλαιο στο τηλεοπτικό μας πεδίο!

Θεατρογραφία

  • 1989/1990 Φουέντε Οβεχούνα
  • 1992/1993 Συρανό ντε Μπερζεράκ
  • 1994/1995 Ο γλάρος
  • 1995/1996 Αδελφοί Καραμάζοφ
  • 1996/1997 Πόθοι κάτω από τις λεύκες
  • 1998/1999 Υπηρέτης δύο αφεντάδων
  • 2022/2023 Η Μελωδία της Ευτυχίας

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην Α’ Αθηνών www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ