Αυτό-φροντίδα… Υγιής εγωισμός

Έλενα Σολταρίδου
Ψυχολόγος – συγγραφέας

Συχνά μας κατηγορούν όταν ακούγεται η λέξη αυτό-φροντίδα, γιατί κάποιοι την ταυτίζουν με τον εγωισμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια να νιώθουμε ενοχές, άγχος, συχνά τύψεις και σκεφτόμαστε ότι στερούμε χρόνο από τους άλλους.

Εστιάζουμε δηλαδή στα πράγματα που θα κάναμε στη δουλειά μας, στο σπίτι μας ή με τα παιδιά μας, αλλά όχι σε εμάς. Μάλλον γιατί δεν έχουμε μάθει να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Μάλλον γιατί έχουμε μάθει να εστιάζουμε στα θέλω των άλλων.

Δεν είναι όμως αλήθεια ότι αν δεν είμαστε εμείς καλά, δεν μπορούμε να νιώθουμε καλά στις διαπροσωπικές και στις επαγγελματικές μας σχέσεις;

Αυτό-φροντίδα λοιπόν… Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι είναι πολύ αργά να την ξεκινήσουν και άλλοι να σκέφτονται ότι επειδή γυμνάζονται κάνουν ήδη πολλά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό φροντίδα… Η αυτό-φροντίδα είναι η συνειδητή επιλογή συμπεριφορών και στάσεων ζωής, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε και να νιώθουμε υγιείς.

Αυτό-φροντίδα λοιπόν και για να μπορέσουμε να την προγραμματίσουμε πρέπει να ακούσουμε τις ανάγκες μας και το σώμα μας. Παρατηρήστε λοιπόν το σώμα σας, ακούστε τις ανάγκες του και εστιάστε σε πράγματα που μπορεί να το αγχώνουν και να χρειάζεται εκτόνωση. Χτίστε μικρές συνήθειες και συμπεριφορές που θα σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Eξάλλου η ευτυχία είναι στιγμές… Επιλέξτε ποιοτικό φαγητό, καταναλώστε θρεπτικές τροφές, επειδή θέλετε να φροντίσετε το σώμα σας. Αυτό-φροντίδα είναι επίσης να ζούμε σε ένα περιβάλλον υγιές που αισθανόμαστε ασφάλεια, που αισθανόμαστε όμορφα, ήρεμα άρα επικοινωνούμε και τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας.

Αυτό-φροντίδα είναι επίσης να έχουμε όμορφους ανθρώπους στη ζωή μας, υγιείς σχέσεις, που να είναι σύμμαχοί μας. Αυτό-φροντίδα είναι να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια όταν δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας και να ζητάμε συμμάχους χωρίς το αίσθημα του ηττημένου…

Αυτό-φροντίδα είναι να μας αγκαλιάζουμε και να δείχνουμε αυτό-συμπόνοια. Αυτό-φροντίδα είναι να παίρνουμε συχνά δύσκολες αποφάσεις και να φεύγουμε από σχέσεις που δεν είναι υγιείς και που δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε υγιείς, γιατί μας μαθαίνουν να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και την κρίση μας…

Αυτό-φροντίδα λοιπόν… Αυτό-φροντίδα είναι να επιλέγουμε να γίνουμε το κίνητρο για τον εαυτό μας, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Αυτό-φροντίδα είναι να επενδύουμε το χρόνο μας σε δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και μας εξελίσσουν. Αλήθεια, εσύ πού επενδύεις το χρόνο σου και τη ζωή σου; Η μέρα έχει 24 ώρες και η εβδομάδα 168 ώρες…

Και αν πιστεύεις ότι είναι αργά για σένα να ξεκινήσεις την αυτό-φροντίδα σου, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι όλα τα ωραία κάποτε αρχίζουν.

#choose_wisely

Κείμενο της ψυχολόγου –συγγραφέα Έλενας Σολταρίδου. Το νέο βιβλίο της με τίτλο «100 συμβουλές αυτοεξέλιξης – 100 μαθήματα αυτογνωσίας» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ