Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εφοδιάσει με οπλισμό τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εφοδιάσει με οπλισμό τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι διατεθειμένη να παραβεί τους περιορισμούς που ισχύουν σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων και να εφοδιάσει με οπλισμό τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σήμερα.

Η δήλωση αυτή του Σταϊνμάγερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF αποτελεί την πιο σαφή τέτοια τοποθέτηση οποιουδήποτε αξιωματούχου στο Βερολίνο ως προς το ζήτημα αυτή και σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβολή της στάσης του Βερολίνου σε σχέση με αυτήν που τηρούσε στις αρχές της εβδομάδας.

Μόλις την Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στη θέση ότι δεν παραδίδει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες.

«Δεν μπορούμε απλά να αφήσουμε το Κουρδιστάν στην τύχη του και απλώς να κοιτάμε ενώ ο κόσμος σφαγιάζεται εκεί», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

«Εάν είναι απαραίτητο, εάν το τρέχον επίπεδο της απειλής παραμείνει ως έχει, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραδώσουμε όπλα», συνέχισε ο Σταϊνμάγερ. «Οι αρχές μας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις είναι αυτό ακριβώς: αρχές. Συμπεριλαμβάνουν το δεδομένο ότι μπορεί να έχουμε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, στις οποίες πρέπει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση να υιοθετηθεί μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα υπηρετεί τα συμφέροντά μας στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο Σταϊνμάγερ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF για το είδος των όπλων που θα μπορούσε η Γερμανία να στείλει στους Κούρδους. Επανέλαβε ότι το υπουργείο Άμυνας πρόκειται να στείλει μη θανατηφόρο εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, ως το σαββατοκύριακο στο Ιράκ.

Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των συντηρητικών, έχει δηλώσει ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα είναι ο παραλήπτης αυτού του εξοπλισμού.

Ο Σταϊνμάγερ, η φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ είχαν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον αναλυτών νωρίτερα φέτος, όταν είπαν πως η Γερμανία, η οποία έχει αποφύγει να εμπλακεί άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό για τη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου μετά τον Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας του ναζιστικού της παρελθόντος, πρέπει να αλλάξει στάση και να υιοθετήσει μια πιο δυναμική εξωτερική πολιτική.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, πρόσφατα παρουσίασε μια ακόμη πιο περιοριστική πολιτική σε ό,τι τις εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες προκαλώντας σύγχυση σχετικά με την αντίδραση του Βερολίνου στην κρίση στο Ιράκ.

Όμως την Τρίτη, αφού συναντήθηκε με αντιπροσώπους της μειονότητας των Γεζίντι στο Βερολίνο, ο Γκάμπριελ έκανε λόγο περί «επαπειλούμενης γενοκτονίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ