Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζήτησε η Βραζιλία

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζήτησε η Βραζιλία

Η Βραζιλία συγκάλεσε άτυπη συνάντηση των χωρών-μελών του ΔΝΤ για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τις πληροφορίες περί κατασκοπείας από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας αυτής, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα.

«Έγινε μια συνάντηση κατόπιν αιτήματός μου. Ζήτησα εξηγήσεις», είπε ο Νογκέιρα Μπατίστα, αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με το τι διεμοίφθη στη συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον Τύπο στα τέλη του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ζητήσει από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να κατασκοπεύει τις έδρες τόσο του ΔΝΤ, όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον.

Εκπρόσωποι των δύο θεσμών του Μπρέτον Γουντς αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση αυτή. «Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων του Τύπου, αλλά δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν», ανέφερε μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ηγεσία του ΔΝΤ δεν είχε σχέση με αυτή την άτυπη συνάντηση που έγινε σήμερα κατόπιν του προσωπικού αιτήματος του βραζιλιάνου αντιπροσώπου.

«Είναι δικαίωμα του καθενός (αντιπροσώπου χώρας στο ΔΣ του ΔΝΤ) να ζητήσει μια συνάντηση», εξήγησε ο Νογκέιρα Μπατίστα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συνέβαλε ούτε συμμετείχε στη συνάντηση αυτή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ