Τουρκία: Οι τελευταίες πληροφορίες για την κυβέρνηση Ερντογάν – Η «φιέστα» υπό βροχή και η ομιλία του

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ερντογάν, στην Τουρκία, την σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πολλά νέα ονόματα, αλλά και ηχηρές απουσίες.

Τουρκία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Οι τελετές που ακολουθούν

Η ανακοίνωση θα γίνει μετά το επίσημο δείπνο που παραθέτει αυτή την ώρα ο Ερντογάν στους επίσημους προσκεκλημένους στην τελετή ορκωμοσίας του.

Οι τελευταίες πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, συγκλίνουν στο ότι στο υπουργείο εξωτερικών θα τοποθετηθεί ο Χακάρ Φιντάν, ο οποίος σήμερα αρχηγός της MIT της περίφημης υπηρεσίας πληροφοριών.

Ερντογάν: Γαλάζια Πατρίδα και τροποποίηση του Συντάγματος στην πρώτη του ομιλία μετά τον όρκο

Στο υπουργείο Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, μέχρι στιγμής ανώτατος διοικητής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η πρώτη ομιλία

Παρά τις αλλαγές σε ονόματα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Ερντογάν για την νέα του κυβέρνηση, δεν πρέπει να αναμένεται καμία αλλαγή στην πολιτική του γύρω από την θάλασσα. Στην πρώτη του ομιλία, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε πάλι στην Γαλάζια Πατρίδα, ενώ επιφύλαξε και μια μικρή έκπληξη στο κοινό του, προαναγγέλλοντας και νέα τροποποίηση του Συντάγματος.

Κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον, αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντά του για μια νέα πενταετή θητεία στο αξίωμα.  Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο. «Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (…) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης», είπε, ενώπιον πολλών αρχηγών ξένων κρατών, τους οποίους χαιρέτησε έναν προς έναν. Πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

«Στη νέα περίοδο, οι συνομιλητές μας θα βρουν μια πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια Τουρκία, η οποία μάχεται πιο αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματα της ίδιας και των αδελφών της στη Γαλάζια Πατρίδα, ανεβάζει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο και είναι πιο αποφασιστική, πιο γενναία και πιο δραστήρια σε κάθε τομέα», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το sigmalive.

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

Επαναλαμβάνοντας ότι «ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», τόνισε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

Η φιέστα Ερντογάν έγινε υπό βροχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ