Τουρκία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Οι τελετές που ακολουθούν

Σε μια ιστορική για την Τουρκία στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος για τρίτη φορά στην ζωή του, με κάθε επισημότητα σήμερα στην Άγκυρα. Θα παραμείνει πρόεδρος για πέντε χρόνια, με την θητεία του να λήγει το 2028. Στις τελετές  παρευρίσκονται επίσης 21 αρχηγοί κρατών, 13 πρωθυπουργοί και πολλοί υπουργοί. Το βράδυ, ο Ερντογάν θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Τσάνκαγια.

Η ορκωμοσία έγινε στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχθηκε ο Devlet Bahçeli, ως αρχαιότερος βουλευτής και προσωρινός πρόεδρος του Σώματος. Ο Ερντογάν έλαβε την εντολή διακυβέρνησης και στη συνέχεια ορκίστηκε. Μετά την ορκωμοσία του Ερντογάν, οι παριστάμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε στην Βουλή, φάνηκε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν σηκώθηκε όρθιος, ούτε και ο Αλί Μπαμπατζάν.

Ο όρκος

Ο όρκος που αναφώνησε ο Ερντογάν ανέφερε: «Ως Πρόεδρος θα προστατεύσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του Κράτους, την αδιαίρετη ακεραιότητα της πατρίδας και του έθνους, την άνευ όρων κυριαρχία του έθνους. Θα τηρήσω το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, και τις αρχές του Ατατούρκ, τις ταρρυθμίσεις και την αρχή της κοσμικής Δημοκρατίας, την ειρήνη και την ευημερία του έθνους, την εθνική αλληλεγγύη και την κατανόηση της Δικαιοσύνης.
Ορκίζομαι στην τιμή και την αξιοπρέπειά μου, παρουσία του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους και της ιστορίας, ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να δοξάσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και για να εκπληρώσω το καθήκον μου με αμεροληψία.»

Μετά την τελετή, ο Ερντογάν, επισκέπτεται το Anıtkabir (στις 16.00) στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ  και θα παραστεί στην «Τελετή Μύησης» στο Προεδρικό συγκρότημα στις 18.00.

Κατά την άφιξη στην Πύλη Α του Προεδρικού Συγκροτήματος, η Έφιππη Τελετολογική Ένωση θα ενταχθεί στη συνοδεία του Ερντογάν. Τότε θα ακουστούν 101 κανονιοβολισμοί. Θα είναι η στιγμή που ο Ερντογάν θα εισέλθει στο συγκρότημα με τη μονάδα ιππικού.

Ακόμα 101 κανονιοβολισμοί θα ηχήσουν στο αρχηγείο του στρατού των Διοικήσεων Αεροπορικών, Χερσαίων και Ναυτικών Δυνάμεων.

Η Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα, η Κρατική Χορωδία Κλασικής Τουρκικής Μουσικής της Προεδρίας, η ορχήστρα Harmony των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η μπάντα των Γενιτσάρων TAF και η Ιστορική Ένωση TAF θα συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές.

Μια ακόμη τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό συγκρότημα, όπως και το 2018. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα δεχτεί συγχαρητήρια στο Μπεστέπε. Στην ομιλία του εδώ θα δώσει μηνύματα και για τον οδικό χάρτη της νέας εποχής.

Το νέου υπουργικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ξένων καλεσμένων του στις 20:00 στο Μέγαρο Τσάνκαγια. Εκεί μπροστά στις κάμερες, μετά το γεύμα, θα ανακοινώσει το υπουργικό συμβούλιο της τρίτης θητείας του.

Οι 21 αρχηγοί κρατών που παραβρίσκονται στις τελετές είναι οι εξής:

Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, Πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, Πρόεδρος της Γκαμπόν Ali Bongo Ondimba, Πρόεδρος της Γουινέας Μπισάου Umaro Sissoco Embalo, Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Yakov Milatovic, Πρόεδρος του Καζακστάν Kasım Cömert Tokayev, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας Sadir Caparov, Πρόεδρος του Κονγκό Denis Sassou N’Guesso, Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani, Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar, Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Şevket Mirziyoyev, Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame, Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall, Πρόεδρος της Σομαλίας Hasan Sheikh Mahmud, Πρόεδρος του Τόγκο Faure Essozimna Gnassingbe, Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Serdar Berdimuhamedov, Πρόεδρος του Μπαγκλαντές Mohammed Shahabuddin Chuppu,Πρόεδρος της Γουινέας Mamady Doumbouya.

Οι πρωθυπουργοί

Στις τελετές συμμετέχουν ακόμα πρωθυπουργοί 13 χωρών, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε, θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων.
Στις τελετές θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι 8 διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Kubanicbek Ömuraliyev, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Hüseyin İbrahim Taha.

Δώδεκα χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο Προέδρου Βουλής, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Vyacheslav Viktorovich Volodin και ο Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ding Zhongli.
Η Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Jelka Sviyanovic, τα μέλη του Συμβουλίου Jelko Komşic και Denis Beçirovic, καθώς και ο πρόεδρος της Σερβικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik. Παρών είναι επίσης ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Christian Wulff, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schröder, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Derviş Eroğlu, ο Bakir Izetbegovic, πρώην μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ