Σάλος στην Ιταλία: Άφηναν νηστικές αθλήτριες ρυθμικής γυμναστικής – «Με αποκαλούσαν γουρουνάκι»

Σάλος στην Ιταλία μετά τις καταγγελίες δύο διάσημων πρώην αθλητριών της ρυθμικής γυμναστικής. Η 19χρονη, σήμερα, Νάντια Κοραντίνι και η 22χρονη ‘Ανα Μπάστα, κάνουν λόγο για ψυχολογική βία και βασανιστήρια για να διατηρήσουν το βάρος τους.

Τις ανάγκαζαν να μένουν νηστικές ή να τρώνε ελάχιστα και πως όταν δεν κατάφερναν να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο όριο βάρους δέχονταν βαρύτατες προσβολές.

Μια άλλη αθλήτρια, η Τζούλια Γκουλταρόσα, πρόσθεσε ότι «την υποχρέωναν να γδύνεται μπροστά σε όλους» και ότι «συνήθιζαν να την αποκαλούν γουρουνάκι».

Η Άννα Μπάστα, πρώην αθλήτρια που καταγγέλλει την ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη

Έπειτα από τις καταγγελίες αυτές, αποφασίστηκε να τεθεί υπό επιτροπεία η Ιταλική Ακαδημία Ρυθμικής Γυμναστικής. Κάθε εβδομάδα, οι αθλήτριες θα συνομιλούν με ψυχολόγους για να εξακριβώνεται αν τους ασκείται ψυχολογική βία, σύμφωνα με την RAI.

Η 26χρονη Ολυμπιονίκης, Αλέσια Μαουριέλι, παρότι δεν δέχθηκε προσωπικά τέτοιου είδους πιέσεις, εξέφρασε «όλη της την αλληλεγγύη προς τις συναδέλφους της, οι οποίες υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν».

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ήδη το 2018 είχαν κατατεθεί μηνύσεις κατά προπονητριών από μέρους των γονέων που είχαν καταλάβει ότι τα παιδιά τους αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας των συγκεκριμένων συμπεριφορών, οι οποίες είχαν ως μόνον στόχο την εξασφάλιση διακρίσεων σε ιταλικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Σε άλλες περιπτώσεις, γονείς αθλητριών δέχθηκαν πιέσεις με στόχο «να μην καταγγείλουν τα όσα γνώριζαν για το καλό και το μέλλον των παιδιών τους».

Η 19χρονη, σήμερα, Νάντια Κοραντίνι

«Έχουμε διαβάσει τις ιστορίες κάποιων πρώην αθλητών της ρυθμικής γυμναστικής, της Νίνας, της Άννας και της Τζούλια, των οποίων το θάρρος θαυμάζουμε. Ως εκπρόσωποι των αθλητών στο ομοσπονδιακό συμβούλιο της Federgymnastics, παρακολουθούμε προσεκτικά την ιστορία: είμαστε δίπλα τους, χωρίς αν και αλλά, δίπλα στους αθλητές, πάντα». Αυτά είναι τα λόγια των Michela Castoldi και Paolo Principi , ομοσπονδιακών συμβούλων του FGI και αθλητών αεροβικής και καλλιτεχνικής γυμναστικής.

Δείτε το βίντεο από την ιταλική RAI

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ