Διπλωματικό ντεμαράζ Αθήνας-Λευκωσίας για τα Βαρώσια – Διεργασίες και παρασκήνιο στο ΣΑ του ΟΗΕ

Εν μέσω του διπλωματικού ντεμαράζ Αθήνας και Λευκωσίας με στόχο την έμπρακτη καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας στην Κύπρο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλείται να λάβει καθαρή θέση για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι διαβουλεύσεις που έχουν έντονες διεργασίες και πυκνό παρασκήνιο, παραμένουν σε εξέλιξη, καθώς το προσχέδιο του ψηφίσματος δεν αναφέρεται ρητά στις τουρκικές παρανομίες, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται αρκούντως αυστηρό από όλους τους συμμετέχοντες.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις ανακοινώσεις της 20ης Ιουλίου από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες την ώρα που η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, αναφέρει: «Η ΕΕ παρακολουθεί τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει αναλόγως για τα επόμενα βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε πισωγύρισμα τις θέσεις του Ερντογάν για την Κύπρο, ωστόσο φάνηκε να αποφεύγει τη σκλήρυνση της στάσης τη θέση της έναντι της Άγκυρας. «Ο Τούρκος πρόεδρος, παρεκκλίνοντας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ζητά αποκλειστικά μία λύση δύο κρατών, η οποία φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική και κυπριακή πλευρά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συμμετέχει δραστικότερα στις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό. «Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο. Η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της, άρα η ΕΕ θα είχε κάθε λόγο και θα έπρεπε να διεκδικήσει την απόλυτη συμμετοχή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», ήταν χαρακτηριστικά η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Σαφής, όμως, ήταν η παρέμβαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Θεωρούμε απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.

Κι ενώ η Άγκυρα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη αγνοώντας όλα τα μηνύματα του διεθνούς παράγοντα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επιβεβαιώνει την προσήλωση της Ουάσιγκτον στη λύση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Σε όσα ανυπόστατα ανάφερε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Αδυνατώ να κατανοήσω σε ότι αφορά στην επίθεση στον πρωθυπουργό περί συσπείρωσης των εχθρών της Τουρκίας στην Αμερική σας θυμίζω ότι είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η οικοδόμηση συμμαχιών η οποία αποδίδει και προφανώς ενοχλεί» υπογράμμισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ