Πώς ο ΠΑΟΚ γλιτώνει γύρο στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ολυμπιακός βγαίνει κερδισμένος στον 2ο προκριματικό

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις οδεύουν προς το τέλος τους και ήδη ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός σκέφτονται τους στα προκριματικά του Champions League.

Οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας θα αρχίσουν από τον 2ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο καθένας από το δικό του μονοπάτι, εκτός κι αν υπάρξει ανατροπή…

Ένα πιθανό σενάριο είναι να να πάρει το Champions League ομάδα που έχει εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματό της. Από τους τέσσερις των ημιτελικών, η Μπαρτσελόνα, ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, έχει ήδη εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Η Λίβερπουλ, ως πρωταθλήτρια ή δευτεραθλήτρια Αγγλίας έχει κι αυτή. Η Τότεναμ όλα δείχνουν ότι θα καταλάβει την 3η θέση στην Premier League και θα έχει κι εκείνη εισιτήριο, ενώ ο Άγιαξ δεν μπορεί να έχει εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματός του.

Σε περίπτωση που κατακτήσει το φετινό βαρύτιμο τρόπαιο μια εκ των Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ ή Τότεναμ, τότε δεν θα χρειαστεί τη θέση του κατόχου στους ομίλους του Champions League. Αυτό το εισιτήριο περνάει στα χέρια της 11ης χώρας στην κατάταξη της UEFA, που είναι η Αυστρία.

Και οι μεταβολές δεν σταματούν εκεί. Η Αυστρία δίνει το εισιτήριο για τα playoffs στη 13η του UEFA ranking 2018 Τσεχία κι αυτή με τη σειρά της δίνει το εισιτήριό της για τον 3ο προκριματικό γύρο των πρωταθλητών στην 15η χώρα της UEFA, δηλαδή, στην Ελλάδα!

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κατακτήσει το Champions League η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ ή η Τότεναμ (υπό την προϋπόθεση να τερματίσει στην 4άδα της Αγγλίας), τότε ο ΠΑΟΚ δεν θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League αλλά στον 3ο!

Αν κατακτήσει ο Άγιαξ το Champions League και βγει 2ος στην Ολλανδία, τότε ο πρωταθλητής Ολλανδίας (η Αϊντχόφεν) παίρνει απευθείας θέση στον 3ο προκριματικό του Champions League. Σε αυτή την περίπτωση περισσεύει το εισιτήριο του δευτεραθλητή Ολλανδίας που οδηγεί στον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών, εκεί όπου βρίσκεται και ο Ολυμπιακός!

Σε αυτόν τον γύρο, κανονικά πρέπει να τοποθετηθούν 6 ομάδες. Με βάση το παραπάνω σενάριο, όμως, δεν θα υπάρχει ο δευτεραθλητής Ολλανδίας και δεν υπάρχει 1ος προκριματικός γύρος στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών για να προβιβαστεί και να συμπληρώσει την 6άδα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, προβιβάζεται στον 3ο προκριματικό γύρο ο εκπρόσωπος της χώρας με την καλύτερη θέση στην κατάταξη της UEFA (εν προκειμένω η 10η Τουρκία) και στον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών μένουν 4 ομάδες. Έτσι, ο Ολυμπιακός αυτομάτως μπαίνει στους ισχυρούς μαζί με τη Βασιλεία και βελτιώνει κατά πολύ τις ελπίδες πρόκρισης, αφού θα αντιμετωπίσει τη δευτεραθλήτρια Τσεχίας ή Αυστρίας!

Ο κάτοχος του Europa League κερδίζει επίσης αυτόματα συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Champions League. Η Άρσεναλ έχει τον πρώτο λόγο για να φτάσει στον τελικό εις βάρος της Βαλένθια μετά από τη νίκη με 3-1 στο Λονδίνο στον πρώτο ημιτελικό, ενώ παλεύει να πλασαριστεί στην 4άδα της Premier League, που δίνει απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αν τελικά η ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου πάρει το τρόπαιο και τερματίσει 3η ή 4η στο πρωτάθλημά της τότε θα προκαλέσει κάποιες… καραμπόλες. Η 3η του γαλλικού πρωταθλήματος θα πάρει αυτή το εισιτήριο των ομίλων που περισσεύει και το δικό της ένα για τον 3ο προκριματικό γύρο στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, θα πάει στη 10η χώρα στο UEFA ranking 2018, που είναι η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, όμως, μαζί της περνάει ακόμα μια ομάδα άνευ αγώνα στον 3ο προκριματικό (από την 11η Τσεχία), ώστε τελικά να υπάρξουν 4 ζευγάρια στον 3ο προκριματικό και 2 στα playoffs για τα 2 εισιτήρια από αυτό το μονοπάτι.

Κατά συνέπεια μένουν ξανά 4 ομάδες στον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει συμβεί στο ολλανδικό πρωτάθλημα και στο Champions League για να δει ο Ολυμπιακός αν θα είναι στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους.Πηγή: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ