Ιστορική συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Η Βόρεια Κορέα θα στείλει αποστολή στη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 που θα διεξαχθούν στην Πιόνγκτσανγκ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στην πρώτη συνάντηση κορυφής των χωρών εδώ και δύο χρόνια, σε οποιοδήποτε επίπεδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανμουντζόμ, το “χωριό της ειρήνης”, μία αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα. Πέντε εκπρόσωποι κάθε χώρας έδωσαν το παρών, ενώ οι ηγέτες των δύο κρατών παρακολούθησαν τις συζητήσεις μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Νότια Κορέα, θα επανασυσταθεί η στρατιωτική επικοινωνία των δύο εθνών από την Τετάρτη, μετά από δύο χρόνια διακοπής.

“Η Βόρεια πλευρά πρότεινε την αποστολή υψηλής εκπροσώπησης, εκπροσώπησης της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αθλητών, φιλάθλων, καλλιτεχνών, παρατηρητών, μιας ομάδας επίδειξης τάε κβον ντο και δημοσιογράφων στους Αγώνες”, δήλωσε ο υφυπουργός ένωσης της Νότιας Κορέας Χάε Σουνγκ Τσουν.

Η Νότια Κορέα πρότεινε οι αθλητές των δύο χωρών να παρελάσουν μαζί στην τελετή έναρξης, όπως συνέβη με τους Χειμερινούς Αγώνες του 2006 και ζήτησε και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για στρατιωτικά ζητήματα και για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, πίεσε για την επανένωση των οικογενειών που χώρισε ο εμφύλιος της Κορέας κατά την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, που πέφτει στο μέσο των Αγώνων, στις 18 Φεβρουαρίου.

Τέλος, η πλευρά της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής άρσης των κυρώσεων, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες.

Η απάντηση της Βόρειας Κορέας σε αυτά τα ζητήματα δεν είναι γνωστή, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής της στις συζητήσεις Σον Γκουόν Ρι, ήταν αρκετά ουδέτερος στις δηλώσεις του και τόνισε πως ελπίζει οι συζητήσεις να φέρουν ένα “καλό δώρο” για το νέο έτους και ότι η Βόρεια Κορέα είχε μία “σοβαρή και ειλικρινή στάση”.

Πηγή ρεπορτάζ: Filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ