Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Τάκης Μπενάς

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Τάκης Μπενάς έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Τάκης Μπενάς έδωσε το παρόν στους αγώνες της Αριστεράς από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ μέχρι τις μέρες μας.

Γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά. Η Κατοχή τον βρίσκει μαθητή στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου και στη συνέχεια φοιτητή της Νομικής Σχολής. Μετέχει στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, στον Πειραιά και το πανεπιστήμιο. Οι εμπειρίες του αυτές παρουσιάζονται στο βιβλίο του «Της Κατοχής», που κυκλοφόρησε το 1990. Την Κατοχή διαδέχεται ο Εμφύλιος και ο Τάκης Μπενάς θα κληθεί να πληρώσει το φόρο της γενιάς του. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου και παρέμεινε τελικά δώδεκα χρόνια στη φυλακή, ως το 1960.

Μια φοβερή περίοδος, γεμάτη βιωματικές εμπειρίες. Με την αποφυλάκιση του θα ξαναβρεθεί στο κίνημα της νεολαίας, γραμματέας αρχικά της Νεολαίας ΕΔΑ και από το 1964 της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Από το 1961 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και της Ε.Ε. της ΕΔΑ. Έχοντας διαφύγει τη σύλληψη, τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, θα βρεθεί ανάμεσα στην ηγεσία του αντιδικτατορικού αγώνα της Αριστεράς για δύο χρόνια, ως το 1969.

Παίρνει μέρος στην ίδρυση και τη διαμόρφωση του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1968. Φυλακίζεται με ισόβιες ποινές από τα στρατοδικεία της Χούντας το 1969 και θα βγει από τη Γιούρα του Ιωαννίδη την επόμενη μέρα της Μεταπολίτευσης, με την πτώση της Δικτατορίας. Από τότε ως το 1986, για δώδεκα χρόνια, μετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας και την ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Στον αριστερό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί παρεμβάσεις, άρθρα και δημόσιες ομιλίες του, ιδιαίτερα στην εφημερίδα «Αυγή» και, μετά το 1988, στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εποχή», στην ίδρυση της οποίας έλαβε μέρος.

Η Αριστερά αποχαιρετά τον Τάκη Μπενά Α. Τσίπρας: Οι αγώνες και η πολιτική σκέψη του Τάκη Μπενά θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας

“Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον Τάκη Μπενά που έφυγε σήμερα από τη ζωή” έγραψε στο twitter o πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Επικεφαλής της Νεολαίας Λαμπράκη και ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού κινήματος και της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στη δράση και στις ιδέες. O Τάκης Μπενάς υπήρξε πάντοτε δίπλα στη νέα γενιά, δίδαξε σε εμάς τους νεότερους το ήθος και τις αξίες της ανιδιοτέλειας και της διαρκούς προσφοράς» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αγώνες και η πολιτική του σκέψη θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας»

Πάνος Σκουρλέτης: Υποκλινόμαστε στον Τάκη Μπενά και τον ευχαριστούμε – Μας δίδαξε ήθος, συντροφικότητα, συνέπεια

«Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους» με αυτά τα θερμά λόγια αποχαιρετά τον αγωνιστή της Αριστεράς, Τάκη Μπενά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μας φέρνει στο νου την πολυτάραχη ζωή όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού κομμουνισμού.

Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήριζαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας. Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών και μεγάλων.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε, ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τί θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Αντίο, Σύντροφε.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ένας αγωνιστής της κομμουνιστικής ανανέωσης, ένα παράδειγμα ανιδιοτέλειας αλλά και ένα σύμβολο της καθημερινής μάχης για την κοινωνική χειραφέτηση. Αφήνει σπάνια παρακαταθήκη σε όλους και όλες μας. Αντίο, Σύντροφε.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ένας αγωνιστής της κομμουνιστικής ανανέωσης, ένα παράδειγμα ανιδιοτέλειας αλλά και ένα σύμβολο της καθημερινής μάχης για την κοινωνική χειραφέτηση. Αφήνει σπάνια παρακαταθήκη σε όλους και όλες μας.

Αντίο, Σύντροφε.

Νίκος Παππάς: Τάκης Μπενάς.Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία.

Τάκης Μπενάς.Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Ενότητα και συμμαχίες. Ιδέες που εμβάθυνε και υπηρέτησε. Μας οδηγούν. Μας οδηγεί κι ο ίδιος. Πάντα.

Κώστας Ζαχαριάδης: Το έργο και το ήθος του παρακαταθήκη για όλους μας

«Έφυγε» ο Τάκης Μπενάς, μια κορυφαία προσωπικότητα της Αριστεράς. Ανιδιοτελής, σεμνός, αληθινός σύντροφος σε όλη την πορεία του. Το έργο και το ήθος του παρακαταθήκη για όλους μας, μικρότερους και μεγάλους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ