Εξαρθρώθηκε συμμορία- μαμούθ που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, η σπείρα με πολυεπίπεδη δράση στις κλοπές – διαρρήξεις, τις ληστείες και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενεργούσε στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και κυρίως στις περιοχές των Εξαρχείων, Ακροπόλεως, Συντάγματος, Αγίου Παντελεήμονα και Ομόνοιας.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, με τη συνδρομή και άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Ομάδων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. και ΔΙ.ΑΣ. καθώς και προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και αστυνομικών σκύλων της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με συνολικό απολογισμό 138 συλλήψεις ατόμων, από τα οποία τα 93 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ τα 45 κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Πρόκειται για άνδρες αλλοδαπούς υπηκόους κυρίως Μαρόκο, Αλγερίας, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Πέραν των 138 συλληφθέντων, στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 21 αλλοδαποί, ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης και αναζητούνται ακόμα 54 αλλοδαποί, ως συνεργοί των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με τον συνολικό αριθμό των κατηγορουμένων να ανέρχεται σε 213 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη ληστειών, κλοπών-διαρρήξεων και ομοειδών αδικημάτων καθώς και στο πεδίο της διακίνησης ναρκωτικών.

Διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε σωρεία αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα σε 324 περιπτώσεις από τις οποίες:

-287 διαρρήξεις οχημάτων,

-11 διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων,

-15 κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης και

-11 ληστείες με τη χρήση όπλων – αντικειμένων (πιστόλι, μαχαίρι, σπασμένο μπουκάλι) αλλά και χρήση σωματικής βίας.

Για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου προηγήθηκε ενδελεχής αστυνομική έρευνα, κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών δεδομένων, αστυνομικές εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, ενώ εφαρμόστηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές.

Αποτέλεσμα της συνδυαστικής αυτής έρευνας ήταν να ταυτοποιηθούν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να πιστοποιηθούν οι ρόλοι των αρχηγικών, βασικών και περιφερειακών μελών της και να διακριβωθεί πλήρως όλο το πεδίο της εγκληματικής τους δράσης και των επιμέρους διασυνδέσεών τους.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), οι «επιχειρησιακές» ομάδες της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αναλάβει τη διάπραξη των ληστειών και κλοπών – διαρρήξεων, μεταβάλλοντας -κατά περίπτωση- τη σύνθεσή τους και εναλλάσσοντας τους μεταξύ τους ρόλους (παρατηρητές, άτομα προσέγγισης, ενέργειας και έρευνας).

Μάλιστα, εντόπιζαν τους στόχους τους, κατά περίπτωση, επιλέγοντας:

-διαμερίσματα που βρίσκονταν σε πολυκατοικίες με αρκετά γραφεία προκειμένου κατά το χρόνο μη λειτουργίας να μη γίνονται αντιληπτοί από ενοίκους,

-οχήματα σταθμευμένα σε σημεία με μειωμένη κυκλοφορία, και κυρίως παλαιάς τεχνολογίας ώστε να επιτυγχάνουν το επιθυμητό προς αυτούς αποτέλεσμα στο μικρότερο δυνατό χρόνο με το ελάχιστο ρίσκο και

-πεζούς που κινούνταν σε απομονωμένα σημεία και έφεραν εμφανή αντικείμενα (τσάντες, χαρτοφύλακες, σακούλες ή κοσμήματα), τα οποία αφαιρούσαν χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού, με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, πυροβόλου όπλου ή λεκτικής βίας ενώ σε περίπτωση αντίδρασής τους δε δίσταζαν να χρησιμοποιούν σωματική βία.

Τα αντικείμενα από τις ληστείες και τις κλοπές – διαρρήξεις που διέπρατταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα διοχέτευαν, έναντι αντιτίμου, στα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας διάφορους χώρους – καταστήματα, που λειτουργούσαν ως αποθήκες κλεπταποδοχής, καταστήματα πώλησης προϊόντων κλεπταποδοχής και χώροι απόκρυψης κλοπιμαίων (καβάτζες).

Σημειώνεται ότι υποομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαινε επίσης στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως ακατέργαστης κάνναβης) πέριξ των οδών Αραχώβης και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο και χώρο αποθήκευσης και διαφυγής, υπό κατάληψη κτήριο επί της οδού Αραχώβης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες στα Εξάρχεια, τον Άγιο Παντελεήμονα, την Κυψέλη, την Καλλιθέα και το κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-16.000 ευρώ,

-πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,

-έγγραφα διαφόρων αρχών και χωρών,

-ποσότητες ναρκωτικών,

πλήθος ρολογιών και τιμαλφή,

-πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM,

-πάνω από 350 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

-σπρέι πιπεριού,

-σκληροί δίσκοι και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών,

-πιστωτικές κάρτες,

-θήκες περιέχουσες συλλογές ελληνικών νομισμάτων,

-μεγάλος αριθμός γυαλιών ηλίου και οράσεως και

-μαχαίρια και πλαστό δελτίο ταυτότητας

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο στα Εξάρχεια, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων ταυτοποιήθηκαν 9 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

-60 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, έτοιμες προς διάθεση στην παράνομη αγορά ναρκωτικών σε διάφορες «πιάτσες»

-ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης σε στερεή μορφή

-94 άγνωστης χημικής σύστασης δισκία

-πλήθος μαχαιριών και σπαθιών

-διαρρηκτικά εργαλεία

-συσκευές κινητών τηλεφώνων και

-410 πακέτα λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Μετά το πέρας της έρευνας, το κτίριο ασφαλίστηκε και παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Τα κατασχεθέντα ευρήματα εξετάζονται για την ταυτοποίηση περαιτέρω περιπτώσεων εγκληματικών δράσεων διαρρήξεων και ληστειών.

Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, των ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία τετελεσμένες και σε απόπειρα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τα ναρκωτικά, την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών και οι εμπλεκόμενοι στην εγκληματική οργάνωση παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.Πηγή: astynomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ