Νομίζετε ότι σας λείπει ύπνος; Κάντε αυτό το τεστ για να καταλάβετε

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνέπειες για την υγεία σας.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 5 με 6 ώρες κάθε ημέρα, όμως ο ιδανικός χρόνος ύπνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν αν πραγματικά μας λείπει ύπνος ή είναι ιδέα μας; Το τεστ, που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του Nathaniel Kleitman στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, φαίνεται να μπορεί να δώσει την απάντηση που αναζητούμε. Είναι το τεστ που συστήνει στους ασθενείς του ο καθηγητής Dr Michael Mosley, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ύπνου.

Τι πρέπει να κάνετε

Θα πρέπει να βρείτε ένα μεταλλικό κουτάλι και ένα μεταλλικό δίσκο και να ξαπλώσετε το μεσημέρι (όχι το βράδυ) σε κάποιο ήσυχο μέρος. Θα βάλετε τον δίσκο στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι και θα ξαπλώσετε κρατώντας στο χέρι το μεταλλικό κουτάλι πάνω από το δίσκο. Μετά θα πρέπει να σημειώσετε την ώρα που ξαπλώσατε και θα προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Μόλις αποκοιμηθείτε θα ξυπνήσετε γιατί το κουτάλι θα κάνει θόρυβο καθώς θα πέσει πάνω στον δίσκο. Τότε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε ξανά την ώρα.

Έρευνες απέδειξαν πως αν αποκοιμηθείτε σε χρόνο μικρότερο των 5 λεπτών σας λείπει ύπνος και μάλιστα σε βαθμό που χρήζει ιατρικής βοήθειας. Αν αποκοιμηθείτε σε χρόνο περί των 10 λεπτών και πάλι σας λείπει ύπνος αλλά η έλλειψη ύπνου δεν κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Τέλος, αν αποκοιμηθείτε σε διάστημα άνω των 15 λεπτών δεν πάσχετε από έλλειψη ύπνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ