Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Της Άννας Κανδύλη

Δια… της συνηγόρου του απολογήθηκε ένας εκ των πρωταγωνιστών της δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος αναζητείται από την ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 10 χρόνια. Για το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της Siemens ΕΛΛΑΣ που έχει βρει «καταφύγιο» στη Γερμανία η συνήγορός του έθεσε θέμα δεδικασμένου, επισημαίνοντας ότι ήδη ο εντολέας της έχει καταδικασθεί από το Ειρηνοδικείο Μονάχου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Αναφερόμενη στα ημερολόγια της γραμματέως του Αικατερίνης Τσακάλου, όπου έχουν καταχωρηθεί όλα τα ραντεβού με πολιτικά και μη πρόσωπα, υποστήριξε ότι δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά.

Συνεπής στο «ραντεβού» του με το δικαστήριο ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Siemens, Heinrich von Pierer που ήρθε αυθημερόν από τη Γερμανία για να απολογηθεί. Ενώπιον των δικαστών δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη των «μαύρων ταμείων», καθώς και ότι συνέβαλε στο να δοθεί εντολή έρευνας στην Debevois and Plimpton. «Η γερμανική έρευνα απέδειξε πως υπήρχαν δραστηριότητες «μη σύννομες», τις οποίες δεν ήξερα. Τελεία. Δεν μου είπε κανείς ποτέ τίποτα. Ήξεραν όλοι ότι κάτι τέτοιο εγώ δεν θα το αποδεχόμουν… Από το 1992 που ήμουν στη θέση του προέδρου του ΔΣ Siemens μέχρι το 1999 που έγινε ποινικό αδίκημα η δωροδοκία σε κρατικούς αξιωματούχους, εγώ δεν ήμουν σύμφωνος με τις παράνομες πληρωμές και προσπαθούσα να το εξαλείψω. Στο δικό μου πεδίο επιρροής δεν επέτρεπα να συμβούν τέτοιες πληρωμές».

Ερώτηση: Στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου υπάρχει στις 21.1.97 σημείωση με το όνομά σας και του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τι πρόκειται;

Απάντηση: Ποιος ήταν ο Παπαντωνίου; Λυπάμαι δεν θυμάμαι. Έχω βρεθεί με πολλούς υπουργούς στη ζωή μου. Θυμάμαι σίγουρα ότι είχα ζητήσει από το Χριστοφοράκο να πάμε στο Σούνιο.

Ερώτηση: Γνωρίζατε για τραπεζικούς λογαριασμούς στην Αυστρία και την Ελβετία που δεν εμφανίζονταν επίσημα στα λογιστικά της εταιρίας;

Απάντηση: Κατηγορηματικά όχι

Την ύπαρξη μαύρων ταμείων αρνήθηκε και το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens ΕΛΛΑΣ Ηλίας Γεωργίου. Αναφερόμενος στους τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να διαχειριζόταν, υποστήριξε πως αυτό συνέβαινε για τις ανάγκες της εταιρείας. «Δεν ήθελαν να φαίνονται στο όνομα μου για φορολογικούς λόγους» είπε, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που διακινούνταν σε αυτούς ήταν «για κατασκοπεία των ανταγωνιστών και για φιλοξενία προσώπων που δεν ήθελε η μητρική να φαίνεται ότι φιλοξενήθηκαν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ