Εθνική τραγωδία- Στους 74 οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά – Φόβοι και για άλλα θύματα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Περισσότεροι από 60 είναι οι νεκροί σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη στον Alpha. Όπως τόνισε η ταυτοποίηση των μέχρι τώρα θυμάτων των φονικών πυρκαγιών είναι αρκετά δύσκολη και επεσήμανε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό νεκρών και αγνοουμένων.

Οι τραυματίες ανέρχονται στους 183, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

«Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης»Τσίπρας: Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί – Αλλά και τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις – ΒΙΝΤΕΟ

“Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δεν θα μείνει δίχως απαντήσεις” τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό μετά τη φονική πυρκαγιά στην Αττική.

“Ελληνίδες, Έλληνες Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.

Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά. Πιο πολύ για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο, από τη ανθρώπινη ζωή” είπε ο κ. Τσίπρας.

“Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος. Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. Η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες, δεν υπάρχουν διαφορές. Θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε -ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς- τα πώς και τα γιατί” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Τώρα, συνέχισε, είναι ακόμη η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα.” Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Αγώνα για να νικήσουμε τη φωτιά. Αγώνα για να βρούμε τους αγνοούμενους Να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές. Και να απαλύνουμε τον πόνο όσων έχουν πληγεί.Με απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση: Στους πυροσβέστες μας, που δίνουν έναν απίστευτα ηρωικό αγώνα.Στους διασώστες του ΕΚΑΒ.Στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της αστυνομίας που χθες έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Με απέραντο σεβασμό στους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αυτή την ώρα το παρών στο μέτωπο της ζωής”.

Και, καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση: “Θέλω να δεσμευτώ, ότι: Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να μου εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ελλάδα περνά μια από τις δυσκολότερες στιγμές. Τους ευχαριστούμε που η σκέψη τους είναι δίπλα μας. Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις, θα σταθούμε όρθιοι.

Σας ευχαριστώ”.

Παυλόπουλος: Η τραγωδία των νεκρών επισκιάζει την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Είναι η 44η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας αλλά όλα τα επισκιάζει η τραγωδία των νεκρών τηςπυρκαγιάς». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα κτίρια του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, που σήμερα είναι στη διάθεση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Στο σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Σπύρου Μουστακλή, ενώ περιηγήθηκε στους χώρους. Είδε μέσα στα κελιά το γραφείο του Αλέκου Παναγούλη, το χώρο που βασανίστηκε ο Σπύρος Μουστακλής, επίσης αντικείμενα εξορισθέντων από διάφορους τόπους εξορίας, για παράδειγμα από την Αίγινα. Ο προεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος περιέγραψε, τέλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους τρόπους δράσης των αντιστασιακών ενάντια στη χούντα.Κουβέλης: Μεγάλη η τραγωδία γιατί επλήγη ο αστικός ιστός

Αυτοψία πάνω από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής πετώντας με ελικόπτερο, πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

“Κρανίου τόπος είναι η εικόνα που αντικρίσαμε” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φώτης Κουβέλης, ενώ τονίζει ότι η τραγωδία είναι μεγάλη γιατί επλήγη ο αστικός ιστός.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους για την αντιμετώπιση της μεγάλης καταστροφής και την ανακούφιση των πληγέντων, λέει ο κ. Κουβέλης.Δήμαρχος Ραφήνας: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 60 – ΒΙΝΤΕΟ

Στους 60 ανεβάζει τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής, ο δήμαρχοςΡαφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς.

Όπως είπε ο κ. Μπουρνούς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 60. Ωστόσο στην παρούσα φάση οι νεκροί επισήμως ανέρχονται στους 50.

“Υπάρχει Βιβλική καταστροφή. Πάνω από χίλια σπίτια έχουν καεί. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Έχουν ξεπεράσει τους 60. Δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα για αγνοούμενους. Δεν λάβαμε εντολή για εκκένωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΙ:

Μαρτυρία: Ήμασταν στο πλοίο και προσπαθούσαμε να σώσουμε παιδάκια τριών ετών από τη θάλασσα – ΒΙΝΤΕΟ

“Επιστρέφαμε από Τήνο με το πλοίο, με καθυστέρηση, δεν γνωρίζαμε για ποιο λόγο, αλλά στην Άνδρο είδαμε τον μαύρο καπνό. Ανοιχτά της Ραφήνας το superferry σταμάτησε. Βλέπαμε ανθρώπους με προβολείς στα χέρια να κουνάνε τα χέρια τους για να τους σώσουμε. Η λέξη τραγικό δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που ζήσαμε. Παιδιά, μικροί, μεγάλοι, δυστυχώς στο πλοίο δεν υπήρχε γιατρός, εγώ λόγω της ειδικότητάς μου πήγα να ανέβω εκεί που τους είχαν συγκεντρώσει για να δώσω τις πρώτες βοήθειες” δήλωσε στην εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί” στο Epsilon, η Βίκυ Παππά, η οποία βρισκόταν σε πλοίο που κατάφερε να σώσει ανθρώπους και παιδιά που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες.

“Έτρεμαν σαν τα ψάρια, ήταν στη θάλασσα για έξι ώρες. Ήταν Δανοί τουρίστες αλλά και Έλληνες. Από τις μαρτυρίες τους, έβλεπαν τη φωτιά να έρχεται κατά πάνω τους και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Μπήκαν σε ένα φουσκωτό, το οποίο ανατράπηκε και έπεσαν στη θάλασσα με τα παιδιά τους, το 14χρονο κορίτσι δυστυχώς δεν υπάρχει στη ζωή όπως μάθαμε, είχαν χάσει κάποιοι τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους…” ανέφερε.

“Έτρεμαν σαν το ψάρι από τον φόβο τους για τους δικούς τους, που ήταν ακόμα στη θάλασσα. Δίπλα μας ήταν ένα άλλο πλοίο, μάζευε και αυτό ανθρώπους από τη θάλασσα. Παιδάκια τριών ετών χωρίς σωσίβια, χωρίς τίποτα, εξαντλημένα από τη θάλασσα, από τις αναθυμιάσεις δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν οι άνθρωποι. Και σαν να μην έφθανε αυτό, κατέρρευσα κάποια στιγμή γιατί η μητέρα μου ήταν εγκλωβισμένη στις φλόγες στο Νέο Βουτζά. Με έπαιρνε τηλέφωνο και ούρλιαζε ‘καίγομαι’, βλέπω τις φλόγες να έρχονται πάνω μου και σώθηκε από θαύμα από την πυροσβεστική μετά από τρεις ώρες” τόνισε.

Δείτε το βίντεο:

Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στον Realfm 97,8: Πρόκειται για εμπρησμό – Ανθρώπινο χέρι είναι

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή έκανε λόγο για εμπρησμό, λέγοντας μεταξύ άλλων: “ανθρώπινο χεράκι είναι”.

“Δολοφονικά ανθρώπινο χεράκι είναι, είτε αμελής, είτε εγκληματίας, είτε εκ προθέσεως. Ένα από τα τρία είναι” σημείωσε ο κ. Σταμούλης και πρόσθεσε: “είναι εγκληματίες αυτοί που μας καίνε κάθε χρόνο είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση”.

Ακούστε το ηχητικό:

Ανατριχιαστική περιγραφή: Πως έσωσα τον 7χρονο γιο μου, την κουνιάδα μου και το νεογέννητο μωρό της – ΒΙΝΤΕΟ

“Με πήρε η κουνιάδα μου, η οποία παραθέριζεστο Μάτι με τον νεογέννητο μωρό της και τον 7χρονο γιο μου, μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι καίγονται” δήλωσε ο γυναικολόγος, Γιάννης Καλογήρου, που διέσωσε τον γιό του, την κουνιάδα του και το νεογέννητο μωρό της, στην εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί” στο Epsilon.

“Επειδή υπήρχε στα 300 μέτρα ένα ξενοδοχείο, πήγαν εκεί, όταν μπήκαν μέσα μου είπαν ότι πνίγονται, ότι θα πεθάνουν και έφυγα με τον μπατζανάκη μου από τις δουλειές μας και φτάσαμε στη Ραφήνα. Δεν μας άφηναν να περάσουμε. Καιγόταν το σύμπαν. Του είπα θα πεθάνουν και έτσι πήραμε τον κάτω δρόμο, αν και μας έλεγαν ότι θα καούμε” ανέφερε.

“Με ένα μικρό αμαξάκι φτάσαμε από τον περιφερειακό της Ραφήνας, καίγονταν δέντρα, αμάξια, σπίτια δίπλα μας, με κίνδυνο να πάρουν φωτιά τα λάστιχά μας, φτάσαμε μέχρι το ξενοδοχείο. Ευτυχώς ο ξενοδόχος έριχνε με ένα λάστιχο νερό στο δρόμο, τον παρακάλεσα να ρίξει στα λάστιχα για να μην καούν” συμπλήρωσε.

“Τους πήραμε στο αυτοκίνητο, καίγονταν όλα, και καταφέραμε και τους σώσαμε. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια, όταν καίγεται το σύμπαν το καταλαβαίνω, αλλά υπήρχαν εγκλωβισμένοι, που καίγονται, όπως εγώ ο ιδιώτης κατάφερα και πέρασα για να σώσω τους ανθρώπους, έπρεπε η πυροσβεστική να ανοίξει το δρόμο και να φτάσει εκεί, απλά έκλεισε το δρόμο και είπε δεν περνάτε θα καείτε. Όταν πας να κάνεις αυτοθυσία, κάνεις αυτοθυσία” τόνισε.

“Έκαναν ότι μπορούσαν οι πυροσβέστες αλλά δεν υπήρχε συντονισμός. Συντονισμός μηδέν σε αυτή τη χώρα. Τραγικές καταστάσεις. Αν είσαι πατέρας, δεν υπάρχει εμπόδιο. Δεν με ενδιέφερε τίποτα, θα πήγαινα και με τα πόδια για να τους σώσω. Αν είχα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, θα έσωζα κι άλλους” είπε ο κ. Καλογήρου.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Δήμαρχος Ραφήνας στον Realfm 97,8: Εντοπίστηκαν 26 νεκροί σε χωράφι

Ο δήμαρχος Ραφήνας μιλώντας στον Realfm 97,8 επιβεβαίωσε νωρίτερα την πληροφορία ότι εντοπίστηκαν 26 νεκροί σε χωράφι, 30 μέτρα από τη θάλασσα.

“Σε λίγο θα επιβεβαιωθεί μία πληροφορία για ακόμη περισσότερους νεκρούς, διότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι καμένοι στα σπίτια τους και ακόμα δεν έχει γίνει διακομιδή. Πιστεύω ότι θα πλησιάσουν τον αριθμό των 60” είπε ο δήμαρχος Ραφήνας και πρόσθεσε:

“Δεν έχω πλήρη εικόνα πόσοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν. Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι ακόμα. Δεν έχω ακριβή αριθμό αγνοουμένων αλλά γνωρίζω παιδιά τα οποία αναζητούν τους γονείς τους… Εκτίμηση μου είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν… Οι νεκροί βρέθηκαν κοντά στη θάλασσα σε ένα χέρσο κομμάτι και πνίγηκαν προφανώς από τον καπνό”.

“Έχω δει και νεκρούς που είναι σε σπίτια και δεν έχει περάσει κανένας να τους πάρει” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας

Ελικόπτερο του Λιμενικού εντόπισε τη σορό άνδρα να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας και αυτήν την ώρα μεταφέρεται με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Ραφήνας.

Κάποιοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά μικρά παιδιά.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Τζανακόπουλος: Στους 50 επισήμως οι νεκροί – 156 τραυματίες – Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση – ΒΙΝΤΕΟ

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας, αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής. Ανακοίνωσε ότι κυβερνητικά κλιμάκια ξεκίνησαν ήδη αυτοψία στον χώρο των πυρκαγιών και θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό. Επισήμανε, ακόμα, ότι η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική είχε αστραπιαία εξέλιξη με 14 ταυτόχρονες εστίες και τρία παράλληλα μέτωπα, ενώ η ταχύτητα του ανέμου έφτανε σε ένταση ακόμα και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται μια μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χθεσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής έφτασε τους 50, ενώ η Πυροσβεστική σε συνεργασίας με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής. Οι τραυματίες που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής είναι συνολικά 156 ενήλικες, από τους οποίους οι 11 είναι διασωληνωμένοι, αλλά και 16 παιδιά των οποίων η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Από χθες μέχρι αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο λεκανοπέδιο Αττικής και ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Σκάφη του Λιμενικού και Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών χτενίζουν τις ακτές για εύρεση τυχόν εγκλωβισμένων, ενώ έχουν απεγκλωβίσει συνολικά τουλάχιστον 715 άτομα, κυρίως από την περιοχή Μάτι».

Ειδικότερα, κινητοποιήθηκε το σύνολο των σκαφών του Λιμενικού, 12 τον αριθμό, αλλά και 30 ιδιωτικά σκάφη που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και απεγκλωβισμού. Επίσης, το Λιμενικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και υπουργείου Υποδομών μερίμνησε για τη μεταφορά και τη διανυκτέρευσή τους. Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος στις επιχειρήσεις αυτές συνέδραμε και το Πολεμικό Ναυτικό με μια φρεγάτα, δύο αρματαγωγά, τρία ελικόπτερα και τρία σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επίσης, οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με 19 λέμβους και δυνάμεις του στρατού με μπουλντόζες, πυροσβεστικά και υδροφόρες, αλλά και η Πολιτική Αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη, εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και μεταφορικά, συνέδραμαν στο συνολικό έργο αντιμετώπισης της κρίσης.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται, επίσης, τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης κλινών σε στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης προσωπικού από τα Γενικά Επιτελεία σε εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων» της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ταυτόχρονα, ξεκινάει η επιχείρηση μικτών περιπολιών, αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού, για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αυτή τη στιγμή κλιμάκια της κυβέρνησης έχουν κινητοποιηθεί για αυτοψία και εκτίμηση της κατάστασης. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μεταβαίνει στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες. Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος θα μεταβούν στη Ραφήνα, το Μάτι και τον Μαραθώνα, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα στην Αττική, μαζί με κλιμάκιο 150 μηχανικών που θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο Ραφήνας για να εκκινήσει το έργο της καταγραφής των ζημιών.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υπαρχηγό επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στην περιοχή της Κινέτας.

Μετά την αυτοψία στους τόπους των πυρκαγιών θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αξιολόγηση της κατάστασης και τη λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε, ακόμα, ότι πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κομισιόν στην Ελλάδα και την πρόθεσή της να βοηθήσει. Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ, ενώ αναμένεται αργότερα να έχει επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Καμμένος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με κάθε τρόπο στις πυρκαγιές – ΒΙΝΤΕΟ

“Κινηθήκαμε έτσι ώστε να συνδράμουμε με όλα τα μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής αυτής και συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε μέχρις ότου χρειαστεί” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα και τα πολεμικά πλοία των Ενόπλων Δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν άμεσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών και στη συνέχεια τόνισε ότι η φρεγάτα “ΕΛΛΗ” του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων έχουν περισυνελέξει μέχρι στιγμής 72 άτομα από τη θάλασσα.

Όπως είπε, αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι στην περιοχή έφτασε η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώσαν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο χρειαστεί.

Ερωτηθείς από το militaire.gr, για τις υποψίες εμπρησμών που προκαλούν τα “παράλληλα πύρινα μέτωπα”, είπε ότι “όλα αυτά θα τα δούμε σε δεύτερη φάση”.

“Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι δίπλα στους πολίτες, θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση”, πρόσθεσε.

Ανατριχιαστική περιγραφή διασώστη στον Realfm 97,8 που εντόπισε τους απανθρακωμένους σε χωράφι

“Οι νεκροί στο Μάτι είναι 26 άτομα, άνδρες, γυναίκες και δυστυχώς μικρά παιδιά. Η απόσταση που τους εντοπίσαμε είναι 30-40 μέτρα από την παραλία” είπε μιλώντας στον Realfm 97,8 ο Βασίλης Ανδριόπουλος, διασώστης του Ερυθρού Σταυρού.

“Εμείς λάβαμε εντολή από τον πρόεδρο της κεντρικής διοίκησης του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να μεταβούμε ως διασωστική ομάδα για την αναζήτηση αγνοουμένων. Φτάνοντας στις 3 τη νύχτα στην περιοχή, είδαμε πολλά αυτοκίνητα να έχουν συγκεντρωθεί σε σημεία, να έχουν σχηματίσει ουρές, καμένα με τα κλειδιά πάνω, πόρτες ανοιχτές και είδη πρώτης ανάγκης μέσα. Αυτή ήταν η αφορμή που έδωσα την εντολή να επιχειρήσουν σε συγκεκριμένα σημεία και μέρη. Ενδεχομένως να τους περικύκλωσαν οι καπνοί και οι φλόγες και να αναζήτησαν δίοδο διαφυγής. Η δίοδος τους δυστυχώς δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε” σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό:

Δήμαρχος Πεντέλης: Έπρεπε να εκκενώσουν εγκαίρως – Το να βλέπεις καμένα πιτσιρίκια μαζί με τους γονείς είναι ασυγχώρητο – ΒΙΝΤΕΟ

“Είχε δημιουργηθεί μέτωπο στα δύο πρώτα λεπτά στο Νταού Πεντέλης, υπήρχε τεράστια ταχύτητα λόγω των ανέμων” δήλωσε ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, στην εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί” στο Epsilon.

“Είχαμε τα οχήματα επιφυλακής διασπαρμένα επειδή υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα με δείκτη “4”. Αντιμετωπίστηκε αμέσως, μέσα σε 10 λεπτά μέχρι να έρθει η πυροσβεστική. Η Νταού την γλίτωσε επειδή υπήρχε η άμεση αντίδραση. Μίλησα αμέσως με τον υπουργό ότι πρέπει να έρθουν εναέρια μέσα και όντως ήρθαν. Η περιοχή του Βουτζά που είναι μετά το μοναστήρι, είχε αναγεννηθεί μετά τις πυρκαγιές και εκεί μπήκε η φωτιά” ανέφερε.

“Σκοπός δεν είναι να σβήσουμε τη φωτιά, αλλά να εκκενώσουμε την περιοχή και να σώσουμε τους ανθρώπους. Φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκε το σύστημα και δεν λειτούργησε αυτή η διαδικασία” τόνισε.

” Το να βλέπεις καμένα πιτσιρίκια αγκαλιά με τους γονείς είναι ασυγχώρητο. Θα πρέπει το σύστημα εκκενώσεως να γυρίσει σπίτι, σπίτι και να τους διώχνει. Τα παιδιά, οι μεγάλοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας φεύγουν” συμπλήρωσε.

“Ο κόσμος έπρεπε έγκαιρα να φύγει, η φωτιά όπως ξεκίνησε και όπως εξελίχθηκε δεν άφηνε περιθώρια να πει κανείς ότι θα την κατασβέσει” είπε ο κ. Στεργίου.

“Ο κ. Ψινάκης έπρεπε να βγει και όχι να κρύβεται, αυτές τις ώρες έπρεπε να είναι στο κέντρο των επιχειρήσεων” ανέφερε.

Δείτε το βίντεο:

Τσίπρας για πυρκαγιές: Πρόκειται για ασύμμετρο φαινόμενο – ΒΙΝΤΕΟ

Έκκληση για ψυχραιμία και για προστασία της ανθρώπινης ζωής έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής, όπου προηγήθηκε σύσκεψη για να ενημερωθεί για την κατάσταση και το μέγεθος της καταστροφής από το τριπλό πύρινο μέτωπο στην Αττική.

“Δύσκολη στιγμή για την Αττική, δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα” επεσήμανε προσθέτοντας ότι μεγαλύτερη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή, ενώ τόνισε ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Επίσης, επανέλαβε, ότι πρόκειται για ένα ασύμμετρο φαινόμενο.

Τζανακόπουλος: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20 – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περίπου στις 2:40 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ξεπερνά τους 20.

“Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα”, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας ότι “ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά”.

“Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε”, σημείωσε και τόνισε πως “μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί”.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Ο δήμαρχος Ραφήνας στην ΕΡΤ1: Η επόμενη ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών θα είναι επί δύο των όσων είπε ο κ. Τζανακόπουλος – ΒΙΝΤΕΟ

«Η εκτίμηση μου είναι πως όταν ξημερώσει, η επόμενη ανακοίνωση που θα γίνει για τους νεκρούς, θα είναι επί δύο», δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, όταν ρωτήθηκε για όλα όσα δήλωσε τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή, το Μάτι έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Ραφήνας και πρόσθεσε ότι έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει -πρόσθεσε ο ίδιος- αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες μέσα στους οικισμούς που καίνε απομεινάρια σπιτιών με κίνδυνο να πάρουν φωτιά παρακείμενα σπίτια.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Καμμένος: Το Πολεμικό Ναυτικό έχει διασώσει μέχρι στιγμής 72 άτομα

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού. 72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Μάλιστα όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως είναι σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ έχουν διατεθεί δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά τραυματιών.

Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί για την υποδοχή των πληγέντων 150 κλίνες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Η Κύπρος έχει διαθέσει 64 άτομα με ελαφρύ οπλισμό για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma. Παράλληλα ενεργοποιηθήκαν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών και πυροσβεστικά. Από τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποιηθήκαν μια φρεγάτα, 3 αρματαγωγά, 3 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, 2 ελικόπτερα S70. Από τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού διατέθηκαν 5 ελικόπτερα Σινούκ και τμήματα ειδικών δυνάμεων

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε πως τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα συμπληρώσαν χθες πάνω από 75 ώρες πτήσέως, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετές βλάβες στα αεροσκάφη, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν όλες από τους τεχνικούς.

«Εκ μέρους όλων μας και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου να συγχαρώ τα στελέχη των ΕΔ για την άμεση ανταπόκριση τους στην εφαρμογή του σχεδιασμού για την αυτοθυσία τους και τον επαγγελματισμό τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολιτεία και τους πολίτες σε αυτή την μεγάλη καταστροφή» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Αύριο στις 6 το πρωί ο ΥΕΘΑ μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΑ θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σαντορινιός: Το Λιμενικό μαζί με ιδιωτικά σκάφη μετέφερε 689 άτομα από τις παραλίες – ΒΙΝΤΕΟ

«Το Λιμενικό, από το οποίο έχουν κινητοποιηθεί περίπου 12 σκάφη, με τη συνδρομή περίπου 30 ιδιωτικών σκαφών μετέφερε από τρεις παραλίες, το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι και άλλη μία, 689 ανθρώπους», δήλωσε πριν από λίγο στην κάμερα της ΕΡΤ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε σε βατραχανθρώπους του Λιμενικού που χτενίζουν την περιοχή για να βρουν δύο άτομα που αγνοούνται.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Σοκ προκαλεί και η είδηση πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα βρέφος μόλις 6 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλεξε σκάφος κι αφού τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο νεογέννητο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ