Online χάρτης για τσούχτρες στις παραλίες

Εφιάλτης για τους λουόμενους και τους επαγγελματίες του τουρισμού έχουν γίνει οι τσούχτρες στις ελληνικές παραλίες.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα που δείχνει ανά πάσα στιγμή σε ποιες περιοχές καραδοκεί ο κίνδυνος της τσούχτρας.

Σε μία σελίδα στο Facebook με τίτλο “Μέδουσες και Τσούχτρες στην Ελλάδα” μπορεί κάποιος να αναφέρει περιοχές όπου υπάρχουν μέδουσες συνοδεύοντας την αναφορά με φωτογραφία ή βίντεο. “Η ομάδα του Παρατηρητηρίου δημιουργεί μία βάση δεδομένων με τις περιοχές και μέσω χάρτη του Google Maps, ενημερώνει ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες για μπάνιο λόγω της παρουσίας μεδουσών”, αναφέρει ο δημιουργός του προγράμματος και από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΠΒ Χρήστος Τακλής.

Όπως δείχνουν, οι μέχρι στιγμής καταγραφές, οι περισσότερες μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον Κορινθιακό, στον Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό, κυρίως γιατί αποτελούν κλειστούς κόλπους.

Στις ελληνικές θάλασσες κυκλοφορούν 17 διαφορετικά είδη μεδουσών, ο αριθμός των οποίων συνεχώς μεγαλώνει.

“Κανένα από αυτά τα είδη δεν είναι θανατηφόρο. Οι λουόμενοι δεν θα πρέπει να φοβούνται τις μέδουσες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλεργία”, σημείωσε ο κ. Τακλής.

Πηγή πληροφοριών: Espresso

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ