Δήμαρχος Πάτρας στον Realfm 97,8: Οι μετανάστες μένουν σε όποιο κενό κτίριο βρουν

«Όσο δεν παίρνονται μέτρα για τους μετανάστες έτσι ώστε να πηγαίνουν στον προορισμό τους -από τις διεθνείς συμβάσεις προβλέπεται και έχουν δικαίωμα ασύλου, ταξιδιωτικών εγγράφων για να μπορούν να πάνε στον προορισμό τους- τόσο θα αναζητούν διέξοδο για να βρεθούν με τις οικογένειές τους. Ένας από τους δρόμους που επιλέγουν είναι το λιμάνι της Πάτρας, όπου κατά καιρούς υπάρχει αυτή η αυξομείωση. Εδώ δεν υπάρχει χώρος διαμονής και έτσι οι μετανάστες μένουν σε όποιο κενό κτίριο βρουν» τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή.

«Κάθε φορά που γινόταν μια στρατιωτική επέμβαση στις χώρες της Ανατολής ξέραμε ότι σε έξι μήνες, θα έρθουν πρόσφυγες στην Πάτρα». πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πατρέων. «Όλες οι κυβερνήσεις όταν δίνουν ένα ταξιδιωτικό έγγραφο προσωρινής παραμονής πρόσφυγα στη χώρα μας βάζουν σαν όρο ότι εξαιρείται ο νομός Αχαΐας και Θεσπρωτίας. Θα σας πω τον λόγο που το κάνουν αυτό. Το κάνουν επειδή εδώ θα τους δοθεί η δυνατότητα να προσπαθήσουν να φύγουν από τα λιμάνια. Αυτό το τηρεί και η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό που λέμε ως Δήμος Πατρέων είναι πως όταν φτάνουν στην Ελλάδα, θα έπρεπε από τη στιγμή που δηλώνουν τη χώρα προορισμού τους, να τους δίνονται τα έγγραφά τους» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πελετίδης τόνισε ότι όσα συμβαίνουν στην Πάτρα είναι γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις. «Η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες. Βλέπουμε ότι έρχονται κατά χιλιάδες». «Λειτουργεί η υπηρεσία ασύλου; διερωτήθηκε ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «μας έλεγαν πρόσφυγες ότι μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς να κινηθεί καμία διαδικασία παροχής ασύλου, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να ακολουθηθεί η επόμενη φάση που θα περιελάμβανε είτε την παραμονή τους στη χώρα μας είτε τη μετακίνησή τους σε άλλη χώρα».

«Αυτό γίνεται τυχαία; Η κυβέρνηση έκανε συμφωνία με την ΕΕ και ανέλαβε να κρατήσει όλους τους πρόσφυγες στην Ελλάδα για να μην μετακινηθούν και ενοχληθούν άλλες χώρες. Αυτό έχει και συνέπειες. Οι συμφωνίες Δουβλίνο 1 και Δουβλίνο 2, οι οποίες λένε ότι οι πρόσφυγες θα μπαίνουν στις χώρες και οι χώρες θα παίζουν τον ρόλο του μαντρόσκυλου, έχουν ως συνέπεια όλα όσα συμβαίνουν σήμερα» ανέφερε. «Επομένως αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης και προς τα πού πρέπει να κατευθυνθούν τα πράγματα. Εμείς σαν χώρα συμμετέχουμε σε όλες τις επεμβάσεις που γίνονταν με τον α’ ή τον β’ τρόπο που γίνονται στην περιοχή μας. Δεν θα υπάρξουν μετά συνέπειες;» υπογράμμισε.

Τέλος σχολιάζοντας το γιατί δεν υπάρχουν μετανάστες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας κατέληξε λέγοντας πως «δεν μπορώ να πω αν κάνει καλά ή όχι τη δουλειά του το Λιμενικό Σώμα. Γι αυτό έχουμε την κυβέρνηση η οποία είναι αρμόδια να απαντήσει. Πρέπει να σας πω ότι λειτουργούν κυκλώματα αλλά αυτό θα πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι.

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ