“Έφυγε” ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μαμμωνάς

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο ο Νίκος Μαμμωνάς, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας επί δεκαετίες και βουλευτής στον νομό Λάρισας κατά την περίοδο 1989-1993.Ο Νίκος Μαμμωνάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1934. Ο πατέρας του, απόγονος της ιστορικής οικογένειας Μαμμωνά από τη Μονεμβασιά, γεωπόνος στο επάγγελμα, παντρεύτηκε τη Βασιλική (Κούλα) Οικονόμου με καταγωγή από τη Ραψάνη, στην οποία ο Νίκος θα περάσει μεγάλα διαστήματα της παιδικής του ηλικίας. Ο Νίκος Μαμμωνάς σπούδασε στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και σύντομα ασχολήθηκε με τα κοινά. Ήταν η εποχή του Κυπριακού ζητήματος και με το σύλλογο Φοιτητών Θεσσαλίας του Πανεπιστημίου πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις του Ελληνικού Λαού για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Την ίδια εποχή θα ενταχθεί στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου ως νεολαίος αρχικά. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική θα δικηγορήσει στη Λάρισα (και θα ασκήσει αυτό το επάγγελμα για τα επόμενα 42 χρόνια) ενώ είναι έτοιμος να πολιτευτεί με την Ένωση Κέντρου στις εκλογές του 1967 που όμως δε θα γίνουν ποτέ. Το 1967 παντρεύεται την Καλλιόπη Μαμμωνά (το γένος Στυλογιάννη, από την Καρδίτσα) και μαζί θα κάνουν δύο παιδιά: το Δημοσθένη (το 1970) και τη Βανέσσα (Βασιλική) το 1971.Η Μεταπολίτευση το 1974 τον βρίσκει εκ νέου ενεργό πολιτικά. Είναι υποψήφιος στις εκλογές του 1974 με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις, όπως και το 1977 όταν και είναι πρώτος επιλαχών. Η σταδιακή διάλυση του Κέντρου θα τον οδηγήσει στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 1981, του 1985, στις τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989-1990 (όπου εξελέγη τρίτος σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής Λάρισας) καθώς και σε αυτές του 1993 και 1996. Το 1996 είναι και οι τελευταίες εκλογές στις οποίες θα λάβει μέρος. Καθόλη τη διάρκεια της ενασχόλησής του με τα κοινά, πολιτεύτηκε με γνώμονα την υπηρέτηση των συμφερόντων της Πατρίδας και του Ελληνισμού ενώ πρωταρχική του μέριμνα υπήρξε η ανάπτυξη του νομού Λάρισας και η ευημερία των πολιτών της.

Από τον Οκτώβριο του 1997, συνταξιούχος πια, περνά αρκετό από το χρόνο του στο Μαρούσι όπου φροντίζει μια μεγάλη βεράντα με λουλούδια αλλά συνεχίζει να επισκέπτεται την αγαπημένη του Λάρισα σε κάθε ευκαιρία. Ζει πάντα με τρόπο πολιτικό, πολιτεύεται κατά τον Αριστοτελικό ορισμό όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ευτυχής να βλέπει τα παιδιά του να προοδεύουν και ειδικά όταν ο γιος του Δημοσθένης αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις Κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2006-2009). Γίνεται ακόμα ευτυχέστερος όταν το 2008 γεννιέται η κόρη του Δημοσθένη, η εγγονή του Μαρία-Νικολέτα, την οποία υπεραγαπά και της αφιερώνει απεριόριστο χρόνο κάθε φορά που τη βλέπει σε Λάρισα, Μαρούσι και Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Μαμμωνάς μπήκε στην πολιτική και έζησε από κοντά τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα και, στο μέτρο που μπορούσε, συμμετείχε στη διαμόρφωσή τους. Υπήρξε δημοκρατικός, φιλελεύθερος και πατριώτης.

Και βγήκε από την πολιτική φτωχότερος από όσο είχε μπει.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον ιερό Ναό Αγ. Αχιλλείου Λάρισας την Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του πρώην βουλευτή του Κόμματος Νίκου Μαμμωνά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Μαμμωνά.

Υπηρέτησε με σεμνότητα και συνέπεια τη χώρα, προσέφερε πολλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λάρισα και παρέμεινε ενεργός πολίτης και αγωνιστής της Παράταξης μέχρι το τέλος.

Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Πηγή πληροφοριών: larissanet.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ