Στα λευκά “ντύθηκε” η χώρα – Ποιες περιοχές πλήττει η κακοκαιρία – Που χρειάζονται αλυσίδες – ΦΩΤΟ

Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές έπειτα από το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στη βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν σήμερα πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις, με εξασθένιση στα ηπειρωτικά ενώ στην κεντρική και νότια Ελλάδα βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν βαθμιαία και στα νότια αναμένονται ισχυρές καταιγίδες. Οι άνεμοι τοπικά ενδέχεται να φτάσουν έως τα 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες αλλά κατά τα άλλα θα κινούνται από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 8 με 9.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά, στη δυτική Μακεδονία θα είναι τοπικά ολικός.

Στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ως προς του ανέμους, τη νύχτα στα ανατολικά θα φτάσουν έως και 9 μποφόρ τοπικά ενώ κατά τα άλλα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης, ειδικά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Σφοδρή χιονόπτωση στα Καλάβρυτα

“Καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες, ώστε να μείνουν ανοικτοί όλοι οι δρόμοι, από και προς τα Καλάβρυτα, αλλά και όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο” είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς σημειώνοντας ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν το χιόνι και τον παγετό.

Τα συνεργεία της ΔΕΗ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε κοινότητες του δήμου, που έχει διακοπεί λόγω πτώσης δένδρων, από το βάρος του χιονιού, πάνω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σημείωσε ο δήμαρχος.

Λόγω της πτώσης των δέντρων κοντά στην κοινότητα Μάνεσι, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων, στη εθνική οδό Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής εθνικές και επαρχιακές οδούς της Αχαΐας: Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου, Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών, Κλειτορίας – Αροανίας, έως και Ψωφίδα, Κλειτορίας – Γκούρας, μέσω Λυκουρίας, Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω, Ακράτας – Περιστέρας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω, Αιγείρας – Περιθωρίου, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω και στην δημοτική Μίχα – Κομπηγαδίου – Δεμεστίχων – Λεοντίου – Ρακίτας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα, λόγω του χιονιού, εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τις μετακινήσεις στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας -Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου – Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων περιορίζεται σε ορισμένα τμήματα σε Πέλλα, Σέρρες Χαλκιδική και Πιερία.

Αναλυτικά:

Πέλλα

– Επαρχιακή οδός Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 8ο χλμ.

Σέρρες

– Επαρχιακή οδός Σερρών – Λαϊλιά Χ.Κ Σερρών, από 24ο έως 28ο χλμ.

Χαλκιδική

– Επαρχιακή οδός Αρναία – Ταξιάρχη, (μέσω Χολομώντα), από 1ο έως 16ο χλμ.

– Επαρχιακή οδός Θεσ-νίκης – Πολύγυρου

– Επαρχιακή οδός Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας.

– Επαρχιακή οδός Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη.

– Εντός Δ.Δ. Ταξιάρχη – Δ.Δ. Βάβδου – Δ.Δ. Δουμπίων.

Πιερία

– Επαρχιακή οδός Κατερίνης – Ελασσόνας, από 28ο έως 44ο χλμ.

– Επαρχιακή οδός Κατερίνης – Χιονοδρομικό Κέντρο, από 29ο έως 37ο χλμ.

Κλειστό το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου λόγω της κακοκαιρίας

Δεν εκτελούνται δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου από νωρίς το πρωί, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθήλωσαν τα πλοία, στις προβλήτες.

Σε ισχύ έχει τεθεί και το μέτρο ασφαλείας στη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”, που αφορά στον περιορισμό κυκλοφορίας για οχήματα και πεζούς λόγω ανέμων. Απαγορεύεται η διέλευση σε δίκυκλα, τροχόσπιτα και οχήματα μεγάλης επιφάνειας χωρίς φορτίο. Σχετική ενημέρωση γίνεται και στους σταθμούς διοδίων της Ολύμπιας και της Ιόνιας Οδού. Πηγή ΦΩΤΟ: kalavrytanews.com, sinidisi.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ