Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά το τέλος των συγκεντρώσεων για τον Γρηγορόπουλο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι των Εξαρχείων μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις 8, όταν η πορεία έφθασε στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Γρηγορόπουλος. Αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν ήδη στην πλατεία Εξαρχείων έβαλαν φωτιές σε κάδους και στη συνέχεια κατέβηκαν στην οδό Στουρνάρη, όπου έστησαν οδοφράγματα.

Με ορμητήριο το Πολυτεχνείο, ομάδες κουκουλοφόρων εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν στους γύρω δρόμους, εκτοξεύοντάς τους βόμβες μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα και φωτοβολίδες. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ μέχρι αργά το βράδυ η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 25 προσαγωγές και 5 συλλήψεις.

Δείτε τις φωτογραφίες του enikos.gr:

Οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων, έκαψαν τρίααυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στις οδούς Μπουμπουλίνας, Στουρνάρη και Τοσίτσα, και προκάλεσαν ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών και προσόψεις καταστημάτων. Τα επεισόδια κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δείτε τις φωτογραφίες του enikos.gr

Πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια είχε προηγηθεί πορεία αντιεξουσιαστών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής που ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Με συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια “διαλύθηκαν” στην Ομόνοια.

Επεισόδια και στη ΘεσσαλονίκηΕπεισόδια ξέσπασαν αργά χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της πορείας με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Κουκουλουφόροι έριξαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, που παρακολουθούσαν διακριτικά την πορεία.

Νωρίτερα, όταν η πορεία περνούσε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Αριστοτέλους, ορισμένοι νεαροί πέταξαν πέτρες και κροτίδες προς τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε επί ώρες ο χώρος γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο, νεαροί μπήκαν στο πανεπιστήμιο και από εκεί άρχισαν να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Μάλιστα, οι κουκουλοφόροι έκαψαν μια ελληνική σημαία, την οποία άφησαν στη συνέχεια να πέσει στο οδόστρωμα.

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, 1.000 περίπου άτομα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα στις 18.30 κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα πορεύτηκαν με κατεύθυνση δυτικά, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας και Ερμού. Ομάδα διαδηλωτών, που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, σε κάποια στιγμή αποσπάστηκαν από την πορεία.

“Προεόρτια” με μολότοφ και πετροπόλεμο το μεσημέρι

Χθες το μεσημέρι είχαν σημειωθεί επεισόδια στα Προπύλαια και στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου μαθητών και φοιτητών με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου,

Έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους, νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων και φωτεινούς σηματοδότες, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων προκειμένου να δημιουργήσουν οδοφράγματα στην οδό Πανεπιστημίου.

Τις εικόνες που βλέπετε παρακάτω κατέγραψε κάμερα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν κατά τη διάρκεια του χθεσινού μαθητικού συλλαλητηρίου στα Προπύλαια. Την ώρα που ο κουκουλοφόρος πετούσε μολότοφ στους αστυνομικούς, είδε έντρομος τη σάκα και την ζακέτα του να λαμπαδιάζουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ