Οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πούτιν από τον Τραμπ

Πιο αξιόπιστο θεωρούν πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και σε κάποιες συμμαχικές των ΗΠΑ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του κέντρου Pew, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (27%) από 37 χώρες εμπιστεύεται τον Ρώσο πρόεδρο σε διεθνή θέματα, ποσοστό, που ειδικότερα στην Ευρώπη φτάνει το 78%.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης και στους δύο ηγέτες αναφορικά με το χειρισμό εξωτερικών υποθέσεων. Σε 22 από τις 37 χώρες, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος υπολείπεται του Ρώσου ομολόγου του.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ένας λόγος θα μπορούσε να είναι οι ασταθείς τοποθετήσεις του Τραμπ για διεθνή ζητήματα από τον Ιανουάριο, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μεταξύ άλλων, έχει αμφισβητήσει και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ.

Από τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, η διαφορά είναι πιο έντονη στην Ελλάδα και τη Γερμανία στις οποίες ο Πούτιν ξεπερνά τον Τραμπ κατά 31 και 14 μονάδες, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% των Ελλήνων εμπιστεύεται τον Πούτιν, ενώ μόνο 19% τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά σε Πολωνία, Ολλανδία, Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ.

Σημειώνεται επίσης ότι η μειοψηφία θεωρεί τη Μόσχα κίνδυνο για την ασφάλεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 31% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τη δύναμη και την επιρροή της Ρωσίας ως σοβαρή απειλή για τη χώρα τους, ενώ μόνο οι Πολωνία και Ιορδανία την τοποθετούν στην πρώτη θέση κινδύνου.

Ακριβώς, το ίδιο ποσοστό (31%) συγκεντρώνει και η Κίνα, ενώ ελάχιστα αυξημένο είναι το ποσοστό (35%), το οποίο αντιλαμβάνεται ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης σε ανθρώπινα δικαιώματα. Μόνο στην Ελλάδα (64%), στο Βιετνάμ (83%), και τις Φιλιππίνες (55%) υπήρξε πλειοψηφία στους ερωτηθέντες, που εξέφρασαν θετική γνώμη. Οι απόψεις ήταν ποικίλες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Ωστόσο, πρόκειται για την τελευταία απειλή σε μία λίστα, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος φοβάται περισσότερο το Ισλαμικό Κράτος, την κλιματική αλλαγή και τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις.

Στην έρευνα του Pew συμμετείχαν 40.951 τυχαία επιλεγμένοι ενήλικες, που ρωτήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, σε 37 κράτη, όπως: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα.Πηγή: Dw.de

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ