Αποχωρούν από τα μπλόκα οι περισσότεροι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Την απόφαση να αποχωρήσουν το πρωί της Πέμπτης από τα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα κομβικά σημεία της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστοποίησαν μιλώντας στο ΑΠΕ εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών.

Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος είπε ότι “το πρωί στις εννέα βάζουμε μπρος τις μηχανές των τρακτέρ μας και φεύγουμε από τους δρόμους. Γυρνάμε στα χωράφια μας”.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύ��ερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, ενώ όπως μας υπογράμμισε ο κ. Μόσχος “το γεγονός ότι αποχωρούμε δεν σημαίνει ότι σταματάμε τις κινητοποιήσεις μας. Απλώς, θα έχουν άλλη μορφή”.

Εξαίρεση στη Δυτική Μακεδονία, αποτελεί το μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Φλώρινας. Αγρότες ανέφεραν ότι θα  παραμείνουν αμετακίνητοι στη θέση τους και θα κλιμακώσουν. “Ήδη από τις 16.00 είναι κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Φλώρινας στο κόμβο Μανιακίου και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας-πιθανόν αύριο το βράδυ-, που θα καθορίσει και το επόμενό μας βήμα”, είπαν αγρότες του μπλόκου. Μάλιστα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν από τον κόμβο Μανιακίου στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.

Σχολιάζοντας την συνάντηση που είχαν οι αγρότες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Δεμερτζίδης είπε “προέκυψε το απόλυτο μηδέν. Δεν καταλαβαίνουν αυτά που λέμε και δεν προβληματίζονται για το αύριο του πρωτογενούς τομέα”.

Στην Κεντρική Μακεδονία αγρότες ανέφεραν ότι στις 10 το πρωί ξεκινά η αποχώρηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από τα πράσινα φανάρια (πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία), επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Το μπλόκο αυτό στήθηκε στις 30 Ιανουαρίου από αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Χαλκιδικής και άλλων περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να αποχωρήσουν αποφάσισαν και οι αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα, που από τις 25 Ιανουαρίου που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο, επιχείρησαν πολλές φορές να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς αποτέλεσμα.

Την Τετάρτη αποχώρησαν οι αγροκτηνοτρόφοι από τα διόδια των Μαλγάρων.

Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο των Ευζώνων, στον κόμβο στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και στον κόμβο Δερβενίου. Αυτοί θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους στη γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας που αναμένεται να γίνει αύριο το βράδυ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ