• Νέο μήνυμα του Ιερώνυμου: Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός...

  8:35 πμ, Παρασκευή 21 Οκτ 2016 8:35 πμ, Παρασκευή 21 Οκτ 2016

  «Η Εκκλησία δεν κάνει λόγο για χωρισμό» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Αρτεμίου, πολιούχου Μυκόνου.

  Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος.

  «Τιμούμε τον Άγιο Αρτέμιο για όσα μας δίδαξε για όσα μας προσέφερε και για όσα μπορεί να μας προσφέρει» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τη ζωή του.

  Σημείωσε, επίσης, ότι «ζώντας σε μία εποχή περίεργη και δύσκολη, όλοι αναρωτιόμαστε πού πηγαίνουμε και τι θα φέρουν οι αυριανές μέρες; Θα συνεχίσει η ανασφάλεια και η φτώχεια; Όλοι μας αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και την δύναμη που διαθέτει. Ξεχνάμε όμως έναν χώρο που βοήθησε δια μέσου των αιώνων αυτόν τον τόπο. Τον χώρο της πίστης και της Εκκλησίας, με τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της, γιατί και αυτή αποτελείται από ανθρώπους, και την βάζουμε στην άκρη, για να μην πούμε ότι την διώκουμε και την ταλαιπωρούμε».

  Υπογράμμισε πως «οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία «γεννάει» τους πολίτες. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό. Διότι εδώ υπάρχει μητρική σχέση. Δε μπορούμε να βάλουμε ανώτερη σχέση από αυτή μέσα στο ανθρώπινο γένος. Γι' αυτό η Εκκλησία βροντοφωνάζει. Δε συμμορφώνεται με τις ανθρώπινες θεωρίες, αλλά έχει τον δικό της τρόπο να απαντά. Η μητρική σχέση δεν διώχνει, δεν χωρίζει τον άνθρωπο, αλλά τον περιμένει. Όποιος θέλει από την Εκκλησία να αποχωρίσει, να χωριστεί, είναι ελεύθερος. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Δεν χρειάζονται νόμοι. Μπορεί να φύγει. Και όταν θέλει να ξαναγυρίσει στη μάνα του είναι πάλι ελεύθερος. Διότι αυτός είναι ο σκοπός της μάνας. Κι αν φύγει το παιδί από κοντά της δεν το ξεχνά. Το περιμένει να γυρίσει. Έτσι για εμάς την Εκκλησία, Εκκλησία, βέβαια, είμαστε όλοι, αλλά για εκείνους που έχουν το λειτούργημα της ιεροσύνης, αυτός είναι σκοπός ο οποίος δεν αλλάζει. Δεν χωρίζει τα παιδιά της. Δεν κάνει λόγο για χωρισμό. Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός. Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί».

  Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, εξάλλου, πως «μέσα σε τέτοια δύσκολη εποχή είναι τραγικό αυτό το μεγάλο κεφάλαιο να παραμερίζεται και να υποβαθμίζεται. Ήρθαμε, όλοι μαζί σήμερα, για να αποτίσουμε φόρο τιμής προς τον Άγιο Αρτέμιο. Είναι όμως και μία ευκαιρία να προβληματιστούμε μήπως έχουμε πάρει στραβό δρόμο; Μήπως αλλιώς τα υπολογίζουμε ή βάζουμε παραδείγματα του παρελθόντος που έχουν ξοφληθεί και έχουν παραγραφεί να γίνουν παράδειγμα στην εποχή μας; Είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Η Εκκλησία αγωνιά και κάθε φορά που είμαστε σε τέτοιες εκδηλώσεις και είναι τα παιδιά της κοντά, έχει υποχρέωση, όχι να τα κατηχεί, αλλά να τα βοηθάει, να τα αναπαύει, να τους πει πως και αυτό το κακό θα περάσει και πως δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Το μυστικό είναι η ενότητα όλων μας. Να φύγουμε σήμερα από αυτόν τον ευλογημένο χώρο με την ικανοποίηση ότι αποδώσαμε τις τιμές και τις ευχαριστίες στον Άγιο Αρτέμιο, αλλά και με τον προβληματισμό, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες μπορεί να μας βοηθήσει ο Άγιος Αρτέμιος και η Εκκλησία ή θα έρθει ο καιρός που θα πούμε, μερικοί από εμάς πρωταγωνιστές ή και άλλοι, «Χριστέ νενίκηκάς με»;».

  ΠΗΓΗ: romfea.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Επίτιμοι δημότες Μυκόνου ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

  Επίτιμος δημότης Μυκόνου ο Παυλόπουλος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα