Ο Φαμπρ ξαναχτυπά -“Μέτριοι και απογοητευμένοι οι Έλληνες καλλιτέχνες που με απέρριψαν”

Ο πολυσυζητημένος Βέλγος σκηνοθέτης, Γιαν Φαμπρ, για τον οποίο ξέσπασε σάλος στη χώρα μας, όταν ως επικεφαλής των φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά από μαζικές αντιδράσεις Ελλήνων καλλιτεχνών, ενάντια στις επιλογές του, χτύπησε ξανά.

Με μία ανάρτησή του στο facebook, τα βάζει με μερίδα Ελλήνων καλλιτεχνών, τους χαρακτηρίζει μέτριους και επισημαίνει ότι αντέδρασαν εθνικιστικά.

Διαβάστε τι έγραψε χαρακτηριστικά:

«Χθες, Έλληνες καλλιτέχνες μαζεύτηκαν για να συζητήσουν το μέλλον των Φεστιβάλ και την πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον πολιτισμό. Κάποιοι από τους φίλους μου στην Αθήνα, πήγαν σε αυτή τη συνάντηση. Όπως φαίνεται, ένας επαγγελματίας Έλληνας επιμελητής έπρεπε να εξηγήσει την λέξη και τη λειτουργία ενός επιμελητή. Η τοποθέτησή μου ως επιμελητής ήταν ξεκάθαρα από την αρχή, χαμένη στη μετάφραση. Ωστόσο είναι ένας διεθνής όρος όπου όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του Θεάτρου στην Ευρώπη, τον γνωρίζουν.

Από όσο μπορώ να καταλάβω, οι Έλληνες καλλιτέχνες που ήδη έχουν πάρει εγγυήσεις ότι θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι, δεν ήταν παρόντες, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για το εθνικιστικό αντανακλαστικό από τις αντιδράσεις μίας ομάδας μέτριων και απογοητευμένων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι απέρριπταν μία νέα οπτική και προσέγγιση. Ελπίζω οι σοβαροί Έλληνες καλλιτέχνες να έχουν μία θετική συνεισφορά στις αλλαγές που χρειάζονται να έρθουν για μία πιο ενδιαφέρουσα, νέα κατάσταση στο πολιτιστικό πακέτο του ελληνικού φεστιβάλ».

Διαβάστε επίσης:

Καλλιτέχνες ζητούν την παραίτηση του Μπαλτά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ