Πάπας – Πατριάρχης – Αρχιεπίσκοπος προσεύχονται για τους πρόσφυγες – ΒΙΝΤΕΟ

Στεφάνια στη μνήμη των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο έριξαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Προηγήθηκε ενός λεπτού σιγή που τήρησαν όλοι οι παριστάμενοι.

Στη συνέχεια, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν στη δεύτερη εξέδρα, όπου τρία παιδιά έδωσαν από ένα στεφάνι στους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες, για να τα ρίξουν στη θάλασσα στη μνήμη όσων χάθηκαν.

Δείτε το βίντεο:

Ο πρόσφυγας που έκανε τον Αρχιεπίσκοπο να βουρκώσει

Δάκρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν ένας πρόσφυγας έπεσε, κλαίγοντας, στα πόδια του. Ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας του ζήτησε να σηκωθεί, του έδωσε την ευλογία του και τον άκουσε με προσοχή. Οι στιγμές ήταν έντονες και ο κ.Ιερώνυμος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του. 

Δείτε τη φωτογραφία:

Ο Βαρθολομαίος στους πρόσφυγες: Ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στο μήνυμά του προς τους πρόσφυγες, είπε μεταξύ άλλων ότι «το Αιγαίο, θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης».

«Αδελφοί και αδελφές μου, ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας κοιτάξουμε στα μάτια, να ακούσουμε τις φωνές σας, να κρατήσουμε τα χέρια σας. Ταξιδέψαμε για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. Για να σας πούμε ότι ο κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει. Βρισκόμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε ότι ακόμα και όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται, ο Θεός είναι η δύναμή μας», είπε αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο και την πείνα. Ξέρουμε ότι αναζητάτε ένα ασφαλέστερο, ένα πιο λαμπερό μέλλον. Θρηνήσαμε βλέποντας τη Μεσόγειο να γίνεται ένας τάφος για τους προσφιλείς σας. Θρηνήσαμε καθώς γίναμε μάρτυρες της ευαισθησίας και της κατανόησης των ανθρώπων της Λέσβου».

«Όσοι φοβούνται εσάς, δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται, δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας. Ξεχνάνε ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν τον φόβο και τις διακρίσεις. Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε και όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε στην κρίση και στις συγκρούσεις από τον τόπο τον οποίο προέρχεστε», πρόσθεσε.

«Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. Είναι ένας τόπος ζωής. Ένας τόπος ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Το Αιγαίο, θα πρέπει να γίνει μια Θάλασσα Ειρήνης. Προσευχόμαστε οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή σύντομα να τελειώσουν. Προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους της περιοχής. Δίνουμε υπόσχεση ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για σας. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα μάτια και οι καρδιές του κόσμου», είπε ακόμα.

Δείτε το βίντεο:

Πάπας Φραγκίσκος: Θαυμάζω τους Έλληνες

«Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον ελληνικό λαό ο οποίος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά του και διάπλατες τις πόρτες» ανέφερε, στο μήνυμά του προς του Έλληνεςο Πάπας Φραγκίσκος, στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

«Πάρα πολλοί απλοί άνθρωποι έβαλαν προς διάθεση εκείνο το λίγο που είχαν, για να το μοιραστούν με όποιον ήταν στερημένος στα πάντα» πρόσθεσε ο Ποντίφικας και συνέχισε λέγοντας:

«Σήμερα θα ήθελα να ανανεώσω την από καρδιάς έκκληση για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη μπροστά σε μία τόσο δραματική κατάσταση».

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πριν ακόμη να είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, είναι πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες» και υπογράμμισε ότι «μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις για το προσφυγικό».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την πρόσκλησή του ενώ την έκλεισε λέγοντας «ευχαριστώ» στα ελληνικά.

Δείτε το βίντεο:

Αυτή είναι η κοινή έκκληση των τριών Προκαθημένων

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης, αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων, το γνωστό και σαν Hot Spot της Μόριας, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςκαι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες, απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το Hot Spot της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ’ αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτή είναι η κοινή έκκληση των τριών Προκαθημένων

Η έκκληση – διακήρυξη

Το πλήρες κείμενο της έκκλησης – διακήρυξης των τριών θρησκευτικών ηγετών από τη Λέσβο έχει ως εξής:

«Ημείς ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, συναντηθήκαμε στο ελληνικό νησί της Λέσβου για να αποδείξουμε την βαθειά ανησυχία μας για την τραγική κατάσταση των πολυάριθμων προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που έχουν έλθει στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από καταστάσεις συγκρούσεων και, σε πολλές περιπτώσεις, καθημερινών απειλών για την επιβίωσή τους.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να αγνοήσει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, και είναι ουσιαστικά μια κρίση της ανθρωπότητας, καλώντας για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων.

Από τη Λέσβο, κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των βαθυτέρων αιτίων της, μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, εκφράζουμε από κοινού την επιθυμία μας για ειρήνη και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Καθώς αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που ήδη γίνονται για την παροχή βοήθειας και φροντίδας στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, για να εξασφαλισθεί ότι πρόσωπα και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, παραμένουν στις πατρίδες τους και απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.

Μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας, χρειάζονται επειγόντως, για να διατηρηθεί το κράτος δικαίου, για την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, για την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε άμεσα αυτές τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αναγκών των πολυάριθμων βασανισμένων αδελφών μας.

Ειδικότερα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σε αυτή την κρίση.

Απευθύνουμε κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ζητούμε από τις θρησκευτικές κοινότητες να εντείνουν τις προσπάθειες  τους στην υποδοχή, παροχή βοήθειας και προστασίας στους πρόσφυγες όλων των θρησκειών, και τις θρησκευτικές και πολιτικές υπηρεσίες  ανακούφισης (των προσφύγων) να εργάζονται για να συντονίζουν τις πρωτοβουλίες τους.

Για όσο διάστημα υπάρχει η ανάγκη, επιμόνως ζητούμε από όλες τις χώρες να παράσχουν προσωρινό άσυλο, να προσφέρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους έχουν δικαίωμα, να επεκτείνουν τις προσπάθειες αρωγής τους και να συνεργαστούν με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον άμεσο τερματισμό των συνεχιζομένων συγκρούσεων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης,  κάνουμε έκκληση σε όλους τους ακολούθους του Χριστού να ενθυμούνται τα λόγια του Κυρίου, σύμφωνα με τα οποία όλοι μας θα κριθούμε μια μέρα: «επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμιν και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμιν  και ήλθατε προς με ….αμήν λέγω υμίν, εφ΄όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθαίος 25:35 – 36, 40).

Από την πλευρά μας, υπακούοντας στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πιστεύουμε ακράδαντα, ολόψυχα και με αποφασιστικότητα, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση της πλήρους ενότητας όλων των Χριστιανών. Επιβεβαιώνουμε την πεποίθηση μας ότι η «συμφιλίωση (μεταξύ των Χριστιανών) περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης εντός και μεταξύ όλων των λαών…

Μαζί, θα κάνουμε το χρέος μας, ώστε να προσφέρουμε στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, και τους αιτούντες  άσυλο, μία ανθρώπινη υποδοχή στην Ευρώπη» (Οικουμενική Χάρτα, 2001). Με την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων,  των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς και των πολλών περιθωριοποιημένων ανθρώπων στις κοινωνίες μας, έχουμε ως στόχο να εκπληρώσουμε την αποστολή των Εκκλησιών, που είναι η διακονία του κόσμου.

Η συνάντηση μας σήμερα έχει ως στόχο να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε όσους αναζητούν καταφύγιο και σε όλους εκείνους που τους καλωσορίζουν και τους βοηθούν.

Καλούμε την διεθνή κοινότητα να θέση την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως προτεραιότητα, και σε κάθε επίπεδο, να υποστηρίξει πολιτικές εντάξεις που εκτείνονται σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Η φοβερή κατάσταση όλων όσων επηρεάζονται από την παρούσα ανθρωπιστική κρίση, συμπεριλαμβανομένων πολλών Χριστιανών αδελφών μας, απαιτεί συνεχή προσευχή από μέρους μας.

Τρισάγιο στον Τάφο του Παπά Στρατή τέλεσε ο Ιερώνυμος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετέβη στην Καλλονή, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος πιστών.

Ο Ιερώνυμος τέλεσε τρισάγιο στον Τάφο του Παπά Στρατή στο Κεράμι, ενώ στη συνέχεια εγκαινίασε στην Καλλονή, το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Η αποστολή του Παπά Στρατή».

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια μετέβη στην Αγιάσο, όπου χοροστάτησε στη λειτουργία των Ε’ Χαιρετισμών.

Δείτε το βίντεο

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχαριστώ τον Πάπα για την επίσκεψή του

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την επίσκεψή του στη Λέσβο, απηύθυνε πρώτος χαιρετισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια, τονίζοντας ότι, «Η κοινή μας παρουσία υπογραμμίζει την τραγωδία των προσφύγων. Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων».

Ο Ιερώνυμος ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο. Ελπίζω να μην ξαναδούμε ποτέ παιδάκια να ξεβράζονται» και πρόσθεσε: «Τα μάτια των μικρών παιδιών δίνουν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς της Ευρώπης».

Σε λίγα λεπτά οι τρεις προκαθήμενοι θα υπογράψουν την κοινή τους έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης.

Είναι συγκλονιστική η ατμόσφαιρα στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς το συναίσθημα κατακλύζει την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών.

Το «ευχαριστώ» του Πάπα στα ελληνικά

Ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό από το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου βρέθηκε, σε μία ιστορική επίσκεψη μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με αφορμή τοπροσφυγικό, μίλησε και στα ελληνικά.

Ο Πάπας, ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη λέξη «ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο:

Συγκλονιστικές εικόνες στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο βρίσκονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, οποίος συνοδεύεται και από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, υποδέχτηκε τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες.

Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο κατευθύνθηκαν στην εξέδρα που έχει στηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τρεις προσαγωγές στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Τρεις αλλοδαποί που κρατούσαν ένα πανό, προσήχθησαν από τους αστυνομικούς, στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Δύο γυναίκες και ένας άνδρας επιχείρησαν να σηκώσουν το πανό, στο οποίο είχαν γράψει ένα μήνυμα κατά της συμφωνίας των Ευρωπαίων με την Άγκυρα για το προσφυγικό, προκειμένου να το δει ο Πάπας. Όμως τους εντόπισαν οι αστυνομικοί και τους οδήγησαν στο τμήμα που βρίσκεται δίπλα στο τελωνείο.

Το γεύμα των τριών θρησκευτικών ηγετών στη Μόρια

Το γεύμα των τριών θρησκευτικών ηγετών με ομάδα προσφύγων στη Μόρια, ακολούθησε η υπογραφή της κοινής έκκλησης προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Νωρίτερα, οι τρεις προκαθήμενοι απευθύνθηκαν με ομιλίες τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι με συνθήματα και πανό διεκδικούσαν να συναντηθούν και αυτοί με τους προκαθήμενους των Εκκλησιών

Πολλοί από αυτούς φιλούσαν τα χέρια των Ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Μάλιστα μια γυναίκα χριστιανή έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.

Η γυναίκα που ξέσπασε σε κλάματα γονατίζοντας μπροστά στον Πάπα

Μία γυναίκα κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσει τονΠάπα Φραγκίσκο προκειμένου να συνομιλήσει μαζί του. Η πρόσφυγας φίλησε τον σταυρό, γονάτισε και ξέσπασε σε κλάματα κρατώντας σφιχτά τα χέρια του Ποντίφικα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος της έδωσε την ευλογία του και λίγα λεπτά αργότερα η γυναίκα αποχώρησε.

Δείτε το βίντεο:

Το τραγούδι των μικρών προσφύγων που συγκίνησε τον Πάπα

Με ένα τραγούδι υποδέχτηκαν τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής – Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες άκουσαν το τραγούδι των παιδιών και στη συνέχεια τους έδωσαν την ευλογία τους.

Η συγκλονιστική εικόνα του πρόσφυγα που ζητάει την ευλογία του Πάπα

Συγκλονιστική είναι η εικόνα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους πρόσφυγες, ένας από αυτούς που περίμεναν να υποδεχτούν τον Πάπα, ξέσπασε σε λυγμούς και ζητούσε την ευλογία του Ποντίφικα.

Ο θρησκευτικός ηγέτης έδωσε την ευλογία του στον πρόσφυγα και εκείνος κλαίγοντας τον ευχαρίστησε.

“Σε παρακαλώ ευλόγησέ με”, ακούγεται να λέει ο πρόσφυγας στον Πάπα Φραγκίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που είχαν στο πλάι τους και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους πρόσφυγες και μετανάστες που υποκλίθηκαν και φίλησαν το χέρι του Ποντίφικα, ενώ ένας εξ αυτών χαιρέτησε στρατιωτικά τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ξεχωριστή στιγμή από την επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών στον καταυλισμό όταν τόσο ο Πάπας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης πήραν στην αγκαλιά τους ένα προσφυγόπουλο.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ύψωσε το παιδί σαν το ξαναβαφτίζει, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος το φίλησε στο μάγουλο!

Λίγο αργότερα μία γυναίκα έδωσε γραπτό μήνυμα στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η συνάντηση των τριών προκαθημένων

Ο Πάπας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του Ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη. «Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος, τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν, ανέφερε ο κ.Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει, ώστε να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους 500.000 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, χαρακτηρίζοντας την άξια και δίκαιη και ευχόμενος να πραγματοποιηθεί.

Στη συνέχεια, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Δείτε τις φωτογραφίες από την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

Νέες ΦΩΤΟ από την υποδοχή του Πάπα στη Λέσβο

Η άφιξη του Πάπα στη Λέσβο

Ο Ρωμαιοκαθολικός ηγέτης έφθασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 10:15. Τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Στο αεροδρόμιο επίσης βρισκόταν η ηγεσία στην Ελλάδα της Καθολικής Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Αμέσως μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων ο Πρωθυπουργός και οι Ιεράρχες κατευθύνθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου κάτω από μια τοιχογραφία με το λιομάζωμα ζωγραφισμένο από το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ προκειμένου να έχουν μια πρώτη συνάντηση.

Δείτε το βίντεο από την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή – ΒΙΝΤΕΟ

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τους Έλληνες – ΒΙΝΤΕΟ

Η υποδοχή του Τσίπρα στον Πάπα Φραγκίσκο – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ