“Τσιτσάνης: Αιώνιος καλπασμός” : Ο Γιώργος Λιάνης γράφει για τον Έλληνα ρεμπέτη

“Για µένα, ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο µμεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της λαϊκής µας µουσικής και µια από τις µεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Μεγαλύτερος των µαθητών του, Μάνου και Μίκη, µεγαλύτερος των προπατόρων του, Μάρκου, Μπάτη, Χατζηχρήστου και Παπάζογλου, µεγαλύτερος και των συγχρόνων του, Καλδάρα, Παπαϊωάννου και λοιπών” λέει ο ίδιος ο συγγραφέας.

“Όλοι θεωρούν ότι ο Τσιτσάνης ήταν ένας µύστης του ρεµπέτικου τραγουδιού. Αληθές. Μόνο που, από κάποιο σηµείο και πέρα, έπαψε να είναι. Γιατί η φιλοσοφία του “ρεµπέτη” δεν τον εξέφραζε. Ούτε η µουσική του. Με τα βαριά ζεϊµπέκικα και τα βαριά χασάπικα. Τον αργό ρυθµό, το περιορισµένο λεξιλόγιο και την ασφυκτικά κλεισµένη στο υπόγειο του περιθωρίου θεµατολογία.

Ήθελε διακαώς να διαχωρίσει το δρόµο του, γιατί ο δικός του “Μουσικός Κόσµος” διέφερε. Ήθελε να εκφράσει κάτι περισσότερο. Όπως και έκανε”.

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη «Τσιτσάνης: Αιώνιος καλπασμός», θα παρουσιαστεί την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 13.00 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Θεόφιλος Αναστασίου, Δημήτρης Μανιάτης, Γιώργος Μανιώτης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Παπαδάκης, Πόπη Τσαπανίδου και Παύλος Τσίμας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης και Βίκυ Παπαδοπούλου.

Θα χαιρετήσουν ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φραγκούλης Φράγκος και η καθηγήτρια Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Βαλεντίνη Ρήγα.

Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας και η Σοφία Σπυράτου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Γιώτα Νέγκα και ο Γιάννης Διονυσίου θα παίξουν τα εμβληματικά τραγούδια του Τσιτσάνη.

Το βιβλίο του Γιώργου Λιάνη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κοσμούν σχέδια του Αλέκου Φασιανού για τον Τσιτσάνη καθώς και 50 σπάνιες φωτογραφίες.

 

Διαβάστε επίσης

 Φώτης Κόντογλου -“Η μεγάλη κιβωτός της ελληνικής παράδοσης”- Υπογράφει ο Γιώργος Λιάνης

Ο Τσιτσάνης… στο πανεπιστήμιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ