«Βράζουν» οι φυλακές για το θάνατο του βαρυποινίτη

«Βράζουν» οι φυλακές για το θάνατο του βαρυποινίτη

 

Αναστάτωση επικρατεί αυτή την ώρα στις φυλακές Κορυδαλλού, Τρικάλων, Μαλανδρίνου, Δομοκού και Πάτρας όπου οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους.

Οι κρατούμενοι ζητούν να μείνουν εκτός σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη μέσα στο κελί του στο κατάστημα κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών.

 

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης»

Δελτίο Τύπου για τον θάνατο του κρατουμένου που δολοφόνησε τον συνάδελφο τους, εξέδωσε η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδος για να εκφράσουν τη λύπη τους για το θάνατο του Αλβανού κρατούμενου. «Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης» υπογράφουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλείνοντας την ανακοίνωσή τους με τη ρήση του Ιήσού από την Καινή Διαθήκη, που λέει ότι  «εκείνο που δε θέλεις να πάθεις, που δε θέλεις να σου συμβεί, μην το κάνεις σε άλλον».

Διαβάστε την ανακοίνωση

«Εκφράζουμε την λύπη μας για τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου ο οποίος την 25η Μαρτίου αφαίρεσε αναίτια την ζωή του αείμνηστου Συνάδελφού μας Γεωργίου Τσιρώνη.

                Ο ανθρωπισμός μας σε καμία περίπτωση δεν θα μας επέτρεπε η διαφοροποίηση στο μέγεθος του πόνου να αποτελέσει αιτία για οποιοδήποτε άλλα συναισθήματα.

                Οι εργαζόμενοι στις φυλακές ως υποσύνολο της κοινωνίας των φυλακών που συναποτελείται και από τους έγκλειστους κρατουμένους μαζί με τους οποίους βιώνουμε την κατάντια, την δυστυχία και την εγκατάλειψη πολλών συνανθρώπων μας, χρόνια τώρα μας έχει επιβάλλει να παλεύουμε και να διεκδικούμε για μια φυλακή που δεν θα χρειάζεται να μετρά απώλειες καμία από τις δύο πλευρές.

                Επίσης, η ηθική μας και η λογική μας ως εργαζόμενοι μας επιβάλλουν να κινούμεθα μακριά και να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή αυτοδικίας ή αντεκδίκησης.

                Προσηλωμένοι στην πανανθρώπινη αξία της ζωής που αποτελεί βασικό οδηγό του αγώνα μας, μας επιβάλλει μαζί με την λύπη μας για αυτό καθ’ αυτό το γεγονός να εκφράσουμε και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος.

                Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε την ζωή του σε κίνδυνο.

Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης”

 

Προκαταρκτική εξέταση για τον βαρυποινίτη

Πειθαρχικ�� προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα διατάχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του θανάτου του κρατούμενου Ιλί Καρέλι που κρατείτο στο κατάστημα κράτησης Νιγρίτας Σερρών.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε την Πέμπτη στις 15.45 στο Κ. Κ Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας. Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.

Στις 23.30 υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή του καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης.

 

Για ιατροδικαστική εξέταση η σορός του βαρυποινίτη

Στο νεκροτομείο των Διαβατών Θεσσαλονίκης μεταφέρεται η σορός του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Σερρών.

Η ιατροδικαστική εξέταση θα γίνει από τον ιατροδικαστή Μηνά Γεωργιάδη κι έως το μεσημέρι αναμένεται το πόρισμα προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ιλί Καρέλι εντοπίστηκε, γύρω στις 11:30 χθες το βράδυ, νεκρός στο κελί του, στις φυλακές της Νιγρίτας. Προ τριών ημερών είχε δολοφονήσει τον 46χρονο αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργο Τσιρώνη, πατέρα δύο παιδιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ