Βαρουφάκης: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα κάτω των 70.000 ευρώ

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα κάτω των 70.000 ευρώ ζήτησε μέσω του Realfm 97,8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Τις 120 δόσεις θα τις ψηφίσουμε αλλά αυτό που βλέπουμε με τον ΕΝΦΙΑ μας στεναχωρεί. Αρνούμαι να έχω έκπτωση 1599, 06 ευρώ όταν ένας άνθρωπος με ένα δυάρι αντικειμενικής αξίας 70.000, 80.000 ή 90.000 ευρώ θα έχει έκπτωση 90-100 ευρώ. Αυτό είναι απαράδεκτο, έχεις λίγα χρήματα να δώσεις στον κόσμο, δώσε τα εκεί που πονάει. Εμείς λέμε όσοι έχουν περιουσία κάτω από 70.000 και 80.000 ευρώ να έχουν πλήρη απαλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Για την προπληρωμή φόρου, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση που έρχεται φουριόζα, με πάθος, με νωπή λαϊκή εντολή να έρθει και να ασχοληθεί με τη βασική πληγή. Σαν ένας θεράπων ιατρός, πρώτα κοιτάζει την πληγή η οποία αποτελεί μεγάλη απειλή για τον ασθενή και μετά κοιτάζεις άλλες παθήσεις. Η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό γιατί έχει αποφασίσει να μη συγκρουστεί με τους δανειστές, με το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Κανένας μας δεν θέλει ρήξεις αλλά επιβάλλονται όταν σου επιβάλλεται η προπληρωμή φόρου των επιχειρήσεων που τις οδηγεί σε κλείσιμο και πρέπει να επιλέξεις να πεις ένα μεγάλο ”ΟΧΙ” στους δανειστές. Ή θα κάνεις ρήξη με το λαό σου ή με τους δανειστές, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, εκτίμησε πως «όταν προσπαθείς να καταστήσεις δημόσιο ένα πτωχευμένο ασφαλιστικό σύστημα, κάνοντας ανακατανομές πόρων μέσα από διάφορα τερτίπια , το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό. Οποιοσδήποτε υπουργός Εργασίας προσπαθεί να βρει τερτίπια για να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσα από νομικές και θεσμικές διαδικασίες χωρίς να υπάρχει αλλαγή του οικονομικού πλαισίου της πτώχευσης των ασφαλιστικών ταμείων, θα αποτύχει.

Για τη συμμετοχή ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «θα έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα. Εφόσον δουλεύουμε και συνεισφέρουμε στα δημόσια επικουρικά ταμεία, εξασφαλίζουμε στον γέροντα ότι παίρνει μία μικρή επικουρική σύνταξη. Αν στραφούμε στον ιδιωτικό τομέα και έχουμε ιδιωτική ασφάλιση, τελείωσε η επικουρική σύνταξη των γερόντων αν θέλουμε να πάμε σε μία τέτοια σύγκρουση γενεών. Αν θέλουμε να πάμε στην ιδιωτική ασφάλιση, το ΜέΡΑ 25 δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε αυτό, να ξέρουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ