Σήμερα εισάγεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο

Στις 13:00 σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έως την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο:

Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται στο 22% μεσοσταθμικά, θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας, από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.

Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:

– 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.

– 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ

– 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.

– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ

– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου. «Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019», αναφέρει το νομοσχέδιο.

120 δόσεις: Μπόνους για όσους εξοφλήσουν ταχύτερα τα χρέη τους

Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, χαμηλότερο επιτόκιο και κίνητρο σε όλους τους οφειλέτες να καταβάλουν αυξημένη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και τους τόκους προβλέπει το νομοσχέδιο.

Με τις αλλαγές στη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις, ενώ παρέχεται ισχυρό κίνητρο με μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων από 75% έως και 95% για όσες από αυτές επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα:

– Οι επιχειρήσεις με συνολική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ θα μπορούν να έχουν απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις

– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

– Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.

– Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

– Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.

– Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

– Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.

– Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

– Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ