Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Realfm 97,8: Διατάχθηκε έρευνα για το ποιοι συμμετείχαν και πως εισήλθαν τα απαγορευμένα είδη στον Κορυδαλλό

“Τα προβλήματα στις φυλακές δεν είναι σημερινά. Αν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα παλιότερων ετών, πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, περίπου τις ίδιες επισημάνσεις και τα ίδια ρεπορτάζ θα βρείτε. Θυμίζω ότι τα τελευταία μόνο χρόνια συχνά ασχολούμασταν με τα ελικόπτερα που προσγειώνονταν στον Κορυδαλλό, με τις πολυήμερες εξεγέρσεις στις φυλακές, με τις αποδράσεις, με τα όπλα που υπήρχαν στις φυλακές, με τις καταδίκες που έκαναν διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, με την αυθαιρεσία που επικράτουσε και με τους θανάτους που συγκλόνισαν τη χώρα τόσο σωφρονιστικών υπαλλήλων όσο και κρατουμένων” δήλωσε ο Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

“Άρα το πρόβλημα της παραβατικότητας και της βίας δεν είναι τωρινό. Είναι συνεχές απλά τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης ορισμένων συμβάντων” πρόσθεσε.

“Το υπουργείο κάνει διάλογο με όλους τους φορείς και τους ίδιους τους υπαλλήλους και με τους εκπροσώπους τους με μία μόνο εξαίρεση. Πράγματι συμφωνώ ότι το έγκλημα έχει αλλάξει. Μέσα στη φυλακή δεν έχουμε μοναχούς, έχουμε ανθρώπους παραβατικούς που έχουν μια δραστηριότητα. Το έγκλημα αλλάζει. Ο ποινικός πληθυσμός έχει μεταβληθεί και η ίδια η κοινωνία έχει αλλάξει. Ερώτηση: ήταν το σωφρονιστικό σύστημα έτοιμο να ανταπεξέλθει σε αυτή τη νέα δοκιμασία; Η απάντηση είναι προφανής: όχι, δεν ήταν έτοιμο. Η αλλαγή αυτή συνέπεσε με την είσοδο της χώρας σε μια μεγάλη κρίση. Η αλλαγή αυτή θα χρειαζόταν σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βέβαια σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, στον εξοπλισμό και στο ανθρώπινο δυναμικό. Από την εποχή της κρίσης το σωφρονιστικό σύστημα ως ο φτωχός συγγενής της δημόσιας διοίκησης, υστέρησε πάρα πολύ στις δημόσιες επενδύσεις που αφορούσαν όλους αυτούς τους τομείς. Άρα, επιμέρους προβλήματα, αδυναμίες που είχαν εμφανιστεί υπήρχαν διαχρονικά και φαίνεται να λαμβάνουν μια νεότερη μορφή. Αν μας ανησυχεί; Φυσικά μας ανησυχεί. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας” τόνισε.

“Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με επεμβάσεις τύπου “ντου” ή με εύκολες λύσεις, τις οποίες συχνά ακούω από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Υπάρχουν πάνω από 10.000 κρατούμενοι, υπάρχουν 4.500 εργαζόμενοι που πρέπει να εργάζονται κάθε ημέρα” σχολίασε.

“Το πέντε προς ένα και το πάγωμα των προσλήψεων δεν άφησε ανέπαφες τις φυλακές. Ίσχυσε και στις φυλακές” ανέφερε.

“Η κυβέρνηση έκανε σημαντικές προσπάθειες, πιστεύω τον επόμενο μήνα θα έχουμε απτό αποτέλεσμα με την πρόσληψη περίπου 550 υπαλλήλων στις φυλακές. Εγκρίθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες από τα υπουργεία ακόμη 639 προσλήψεις. Άρα με αυτές τις κινήσεις αυξάνουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο μέτρο, βελτιώσαμε την εκπαίδευση, ξέρετε για χρόνια η σωφρονιστικοί υπάλληλοι ήταν εντελώς ανεκπαίδευτοι” συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα “πάρτι” στον Κορυδαλλό ανέφερε “Δεν πρόκειται να πάρει κανείς εύκολα αποφάσεις εναντίον οποιουδήποτε χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση, έχει ήδη διαταχθεί σχετική έρευνα, υπάρχει το σώμα επιθεώρησης και ελέγχου του υπουργείου. Ερευνούν πότε έγινε αυτό, ποιοι συμμετείχαν, με ποιο τρόπο εισήλθαν τα διάφορα απαγορευμένα είδη”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ