Φυτράκης: Διαχειρίσιμος ο πληθυσμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές

“Με βάση τη νομοθεσία που είχαμε ξεκινήσει να θέσουμε σε ισχύ το 2015, την λεγόμενη αποσυμφορητική, σήμερα ο πληθυσμός συνολικά των κρατουμένων στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμος”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Πρακτορείο 104,9 fm) o γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του, σήμερα, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Ο κ. Φυτράκης, πρόσθεσε, ότι σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων, στις φυλακές της Ελλάδας είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και καλής λειτουργίας εκ μέρους του φυλακτικού προσωπικού, ωστόσο, όπως είπε, σε ορισμένα σωφρονιστικά καταστήματα υπάρχει ακόμα πρόβλημα. “Θέλω να σημειώσω όμως ότι αυτό είναι εφικτό, στο μέτρο που λειτουργούν οι λεγόμενες αποσυμφορητικές διατάξεις, δηλαδή ο πολυδιαφημισμένος νόμος Παρασκευόπουλου με τις παρατάσεις του”, υπογράμμισε ο κ. Φυτράκης και πρόσθεσε: “αν αυτές οι διατάξεις (σ.σ. του νόμου Παρασκευόπουλου) πάψουν να ισχύουν κάτι το οποίο απεύχονται ιδίως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να ξέρετε ότι η συζήτηση θα γίνεται με τελείως διαφορετικούς όρους”.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο θέμα της εκπαίδευσης των κρατουμένων τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι, τις επόμενες μέρες, να δημοσιευθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των 588 σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Αναφερόμενος στις φυλακές Νιγρίτας, υπογράμμισε, ότι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, έχει χωρητικότητα 480 κρατουμένων σήμερα, με 4 πτέρυγες σε λειτουργία και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 440 με 450 κρατουμένους, ενώ υπάρχει και κτιριακή επάρκεια. “Ελπίζουμε με την προσθήκη αυτών των υπαλλήλων,(σσ μέσω ΑΣΕΠ) η φυλακή να μπορεί να λειτουργήσει σε όλη τη δυναμικότητά της, δηλαδή να λειτουργούν και οι 600 θέσεις κράτησης που διαθέτει”, ανέφερε ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Τόνισε, ακόμα, ότι στις φυλακές Νιγρίτας, τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, που λειτουργεί και με τα δύο του έτη, όπου οι μαθητές πρόσφατα πήραν και ένα κινηματογραφικό βραβείο για τη δημιουργία τους, ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα τεχνικής κατάρτισης από τον ΟΑΕΔ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί περιφερειακό ιατρείο μέσα στο κατάστημα κράτησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ