Βούτσης: Η ενίσχυση και η θωράκιση της μαχόμενης δημοσιογραφίας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης και της διεύρυνσης της Δημοκρατίας

Τον Διάλογο των Δημοσιογραφικών Ενώσεων Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Η ενθάρρυνση, η ενίσχυση και η θωράκιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ελεύθερης και μαχόμενης δημοσιογραφίας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης, της υπέρβασης, της ανάκτησης και της διεύρυνσης της Δημοκρατίας, απέναντι στις αγοραίες και εξωθεσμικές εξουσίες που την ακυρώνουν στον πυρήνα της. Ο πυρήνας αυτός αυτονόητα περιλαμβάνει τη λαϊκή κυριαρχία και τις ελευθερίες-δικαιώματα που ιδρυτικά και καταστατικά εμπεριέχονται σε όλα τα συνταγματικά κείμενα, τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις για τη δημοσιότητα και το ρόλο του Τύπου». Αυτά υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του Διαλόγου των Δημοσιογραφικών Ενώσεων Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώπιον εκπροσώπων δημοσιογραφικών οργανώσεων από 16 χώρες, πολλών Ελλήνων δημοσιογράφων και βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πολύπλευρη κρίση που υφίσταται η δημοσιογραφία την τελευταία δεκαετία, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τις τεχνολογικές αλλαγές και την επέκταση του διαδικτύου, αλλά και τα κραυγαλέα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο διεθνές αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βούτσης σημείωσε τις απώλειες και τα πλήγματα που δέχεται ο δημοσιογραφικός κόσμος και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατίσχυση της παραπληροφόρησης και της οπαδικής άποψης πάνω στην τεκμηριωμένη έρευνα και τη λογική επιχειρηματολογία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, μέσα σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, για τη θέσπιση κανόνων στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τη δημιουργία μητρώου διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης και τη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής. Παράλληλα επισήμανε τα σημαντικά θέματα που υπάρχουν ακόμα στην ατζέντα των άμεσων και επιτακτικών παρεμβάσεων και αφορούν τον περιφερειακό Τύπο, την κυκλοφορία των εντύπων, τη ρύθμιση περιφερειακών και θεματικών αδειών στο ηλεκτρονικό τοπίο, το διαδίκτυο.

Εκφράζοντας την κοινή διαπίστωση, σε κλίμακα Ευρώπης, ότι υπάρχει σαφής υποχώρηση και υπονόμευση της Δημοκρατίας σε όλες της τις εκφάνσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, έχει εξελιχθεί σε μέρος του προβλήματος, ως θύμα αλλά και ως θύτης, και κάλεσε όλους εκείνους που αγωνιούν και θέλουν να αντισταθούν σε αυτή την κατάσταση, να μην παραμένουν σε πολιτικές άμυνας και προσαρμογής για μια ‘‘λαθρεπιβίωση’’ στους δύσκολους σημερινούς καιρούς.

Ο κ. Βούτσης συνεχάρη τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, τονίζοντας την προφανή και εξαιρετικά σημαντική αναγκαιότητα γι’ αυτόν το διάλογο, ενώ ανήγγειλε ότι το κεντρικό φετινό συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα έχει ως θέμα Ενημέρωση και Δημοκρατία και θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 13-15 Δεκεμβρίου.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ