• Προκόπης Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Δεν θα παραχωρήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας

  1:27 μμ, Πέμπτη 12 Ιουλ 2018 1:27 μμ, Πέμπτη 12 Ιουλ 2018

  Ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

  Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και φρόντισε να στείλει ηχηρό μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας στους φοιτητές ότι "σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, έχουμε ανάγκη από τη δική σας στήριξη. Και όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς, αλλά γιατί έχουμε δίκιο ως Έλληνες να υπερασπιζόμαστε, τα εθνικά μας θέματα όπως τα υπερασπιζόμαστε".

  Αναφερόμενος αρχικά στο Κυπριακό ζήτημα ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για ελληνοκυπριακό πρόβλημα ή πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές, τονίζοντας ότι επιδιώκουμε, πάντα, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

  "Δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όμως, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία, εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Κυρίως των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ.

  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος: "Όπως έχει αποδείξει η πράξη, οι Συνθήκες αυτές είναι πλήρεις, δεν αναθεωρούνται, δεν επικαιροποιούνται, καθορίζουν τα σύνορα επακριβώς, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα, το λέει, σε πλειάδα διατάξεων, το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό δίκαιο" και πρόσθεσε: "Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, να σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να σεβασθεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τα σέβεται αυτά, εδώ είμαστε να υπάρχει φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

  Όπως διεμήνυσε στην Τουρκία: "Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας, είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες"

  Επίσης, αναφερόμενος στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της προς το ΝΑΤΟ και προς την ΕΕ, αλλά με μια σημαντική προϋπόθεση, την επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: "Το γειτονικό μας Κράτος έχει έναν Λαό ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι. Και νομίζω ότι είναι προς όφελος των ιδίων ότι πρέπει να αναζητήσουν σ’αυτή τη σλαβική τους καταγωγή, τη σλαβική τους προέλευση, ό,τι θετικό οι Σλάβοι έχουν προσφέρει στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν" και πρόσθεσε:

  "Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τους ανήκει. Εμείς είμαστε εδώ και να διευκολύνουμε τη δική τους πορεία, αλλά – και το τονίζω – να μην παραχωρήσουμε οτιδήποτε από εκείνο που μας ανήκει, σύμφωνα με την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα