Κοτζιάς σε βιετναμέζο ομόλογό του : Σε τροχιά ανάπτυξης οι σχέσεις Ελλάδας- Βιετνάμ

“Πετυχημένη, δημιουργική και παραγωγική” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Φαμ Μπινχ Μινχ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο βιετναμέζος ομόλογός του σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Ν. Κοτζιάς στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2017.

Η συνάντηση των δύο υπουργών, πριν από το γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς στον ομόλογό του, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Κατάργησης Θεωρήσεων σε Διπλωματικά Διαβατήρια. Ένα βήμα που καταδεικνύει τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω συστηματική και συντονισμένη σύσφιξη των σχέσεών τους σε πολυμερές επίπεδο, την οποία υπογράμμισαν οι κ.κ. Κοτζιάς και Μινχ,  και η οποία βάζει σε τροχιά ανάπτυξης τους πολιτικούς και οικονομικούς τομείς και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βιετνάμ.

Ωστόσο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στο επίκεντρο της διεξοδικής συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες, καθώς και οι δύο αντιπροσωπείες στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την κατ’ιδίαν συνάντησή τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, στη μορφωτική και πολιτιστική συνεργασία, στον τουρισμό και κυρίως στη ναυτιλία και την τεχνολογία.

Όπως δήλωσαν αμφότεροι οι υπουργοί, έχουν διευρυνθεί  πολύ τα τελευταία χρόνια οι εξαιρετικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο και με την παρούσα επίσκεψη άρχισε να δρομολογείται με συγκεκριμένα βήματα και η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στη βάση αυτή η συζήτηση εστιάστηκε στους τρόπους ανάπτυξής τους τόσο σε επίπεδο συνεργασίας των δύο υπουργείων Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο συχνών επισκέψεων υψηλών αξιωματούχων, αρχής γενομένης με την πρόσκληση που κατέθεσε ο κ. Μίνχ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Ανόι.

“Συμφωνήσαμε να συναντιόμαστε μια φορά κάθε χρόνο σε εκατέρωθεν επισκέψεις για τη συνεργασία των πολιτικών διευθυντών μας και των γενικών γραμματέων και μια ιδιαίτερη συνεργασία όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά θέματα και κοινά ενδιαφέροντα σε περιοχές όπως είναι η Μέση Ανατολή”,  είπε ο Ν. Κοτζιάς.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια που συζητήθηκαν, όπως εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ περιλαμβάνεται και η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των δύο χωρών, ώστε να ενισχυθούν και οι ελληνικές εξαγωγές, αλλά και η συνεργασία μικρών ελληνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της τεχνολογίας.

Στους στόχους επίσης συγκαταλέγεται και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως τόνισε ο Ν. Κοτζιάς κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη της συνεργασίας σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ζήτημα για το οποίο έγινε στη σημερινή συνάντηση μία πρώτη συζήτηση.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αποφασίστηκε να υπάρξει ανταλλαγή υποστήριξης για τις υποψηφιότητες των δύο χωρών για θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξηγώντας: “Εξετάστηκαν και τα ζητήματα συνεργασίας μας και μέσω του ΟΗΕ, αλλά και μέσω μιας ειδικής πρόσκλησης για το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης”.

Επίσης,  συμφωνήθηκε “μετά το καλοκαίρι να υπάρξει συνάντηση ειδικών από το αρμόδιο Ινστιτούτο του Βιετνάμ και από το Επιστημονικό Συμβούλιο για θέματα Δικαίου της Θαλάσσης και για τη μελλοντική μας συνεργασία στον 3ο γύρο για το Δίκαιο της Θαλάσσης που θα ξεκινήσει στον ΟΗΕ” αλλά και πώς θα ετοιμάσουν οι δύο ομάδες μία διεθνή διάσκεψη, με ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος τα δικαιώματα των νησιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση των σχέσεων του Βιετνάμ στην Ε.Ε. Ο κ. Μινχ εξέφρασε την ιδιαίτερη, όπως είπε, εκτίμηση της χώρας του ως προς «την υποστήριξη της Ελλάδας για την επίσημη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βιετνάμ”.

“Η έγκαιρη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ Βιετνάμ και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ικανοποιήσει το ενδιαφέρον και τη φιλοδοξία της επιχειρηματικής κοινότητας των λαών τόσο της Ελλάδας όσο και του Βιετνάμ» είπε.

Ο κ. Μινχ αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της επιτάχυνσης των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνιών προς τη διευκόλυνση του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και της συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ως προς τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι όλες οι διαφωνίες θα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θαλάσσης του 1982.

Επίσης, ο κ. Μινχ εξέφρασε την άποψη ότι «οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν την επιχειρηματική κοινότητα των χωρών τους και να προωθήσουν τη συνεργασία στη ναυτιλιακή οικονομία, η οποία αποτελεί σημαντικό τομέα και για το Βιετνάμ και για την Ελλάδα».

«Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλιών θα συμβάλει στην εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ του Βιετνάμ και της Ελλάδας» κατέληξε ο κ. Μινχ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ