Κουμουτσάκος στον Realfm 97,8: Κακή και προβληματική συμφωνία – Δεν διασφαλίζονται βασικά και αυτονόητα εθνικά συμφέροντα

“Δέκα χρόνια από τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου που δεν υπέκυψε στις ισχυρές πιέσεις και εξασφάλισε μια ομόφωνη απόφαση ότι χωρίς λύση η γειτονική χώρα δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουμε μια κακή και προβληματική συμφωνία. Βεβαίως πρέπει να την δούμε στο σύνολό της, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουμε μια κακή συμφωνία διότι δεν διασφαλίζεται η ενότητα των Ελλήνων και ταυτόχρονα δεν διασφαλίζονται βασικά και αυτονόητα εθνικά συμφέροντα, ενώ η συγκυρία ήταν ευνοϊκή” δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Απέτυχε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη συγκυρία και έχουμε μια κακή συμφωνία” συμπλήρωσε.

“Γνωρίζω ότι 30 χρόνια που κρατάει αυτή η διαπραγμάτευση σταθερές οδηγίες όλων των υπουργών Εξωτερικών όλων των κυβερνήσεων προς τους διπλωμάτες, ήταν όταν βλέπετε το επίθετο “μακεδονικός, μακεδονική” να το αρνήστε και να κάνετε ενστάσεις. Αυτή την πρακτική ακολουθούσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Έχει βαρύ πολιτικό περιεχόμενο” τόνισε.

“Το erga omnes σε τι συνίσταται; Όταν αυτό δεν αφορά ούτε τη γλώσσα ούτε την εθνότητα; Που είναι δηλαδή η εφαρμογή του ονόματος για όλες τις χρήσεις;” αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

“Υπάρχει και το μείζον πρόβλημα συνταγματικής και πολιτικής δημοκρατικής λειτουργίας που είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την εντολή, λόγω της αντίδρασης μέσα στην ίδια του την κυβέρνηση, να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα σε μια συμφωνία, που εμείς θεωρούμε κακή” ανέφερε.

“Εμείς λέμε ότι η αξιολόγηση του προϊόντος της διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνει πριν ο κ. Τσίπρας βάλει την υπογραφή, γιατί σε διακρατικές συμφωνίες οι υπογραφές δεσμεύουν και στο αρχικό στάδιο. Επειδή δεν έχει την εντολή, δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση από την κυβέρνηση του, πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση στη Βουλή. Είναι δεδομένη η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ότι απαιτείται προκειμένου η Ελλάδα και οι μετέπειτα κυβερνήσεις να μην εγκλωβιστούν από έναν απομονωμένο Πρωθυπουργό από τον ελληνικό λαό και την ίδια του την κυβέρνηση για πολλά χρόνια σε μια κακή συμφωνία”

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ