Αισιοδοξία Κοτζιά για το Σκοπιανό: Ελπίζω σε ένα μεγάλο βήμα – “Φρένο” από Ντιμιτρόφ: Όσο προχωράμε, συναντάμε πιο δύσκολα θέματα

Αισιόδοξος ότι στην επόμενη συνάντηση για το Σκοπιανό μπορεί να γίνει το μεγάλο βήμα εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη.Η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κράτησε επτά ώρες και πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους Καθολικούς είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά. Πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου.

Τον λόγο στη συνάντηση έλαβε πρώτος ο κ. Νίμιτς ο οποίος παρουσίασε τη νομική φόρμα με βάση την οποία θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο χωρών στον ΟΗΕ. Η φόρμα είχε φυσικά κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

«Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντηση μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το τέλος της συνάντησης.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχεδιασμός για το επόμενο ραντεβού σε επίπεδο υπουργών απάντησε θετικά. «Υπάρχουν για όλα τα αναγκαία βήματα σχεδιασμός και συμφωνία».

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς.

“Έχει γίνει μία σχετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, διότι όσο προχωράμε μπροστά, συναντάμε πιο δύσκολα θέματα” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στη Βιέννη.

“Από την πλευρά μας έχουμε πολλά να εξετάσουμε, πολλά να ζυγίσουμε όπως και η άλλη πλευρά έχει επίσης πολλά ζητήματα να σκεφθεί. Σκεφτόμαστε λογικά, τι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μία πλευρά και τι για την άλλη ,και μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα δύο αυτά πράγματα στον συμβιβασμό που είναι και ο στόχος μας. Ωστόσο, δεν συνιστά έκπληξη ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε μία λύση, πολλές δυσκολίες έρχονται στην επιφάνεια» πρόσθεσε αναφορικά με το Σκοπιανό.

Τα ραντεβού Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούςΜε την επιστροφή του στην Αθήνα ο κ. Κοτζιάς έχει προγραμματίσει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο κ. Κοτζιάς θα είναι αυτός που θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Η πρώτη συνάντηση δεν θα είναι αυτή με τη ΝΔ, όπως θα όριζε το πρωτόκολλο, μετά την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποδεχθεί την πρόσκληση ενημέρωσής του από τον υπουργό Εξωτερικών και την αντικατάστασή του από τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον κ. Κουμουτσάκο στο τέλος, μετά από τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

Παρότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η σειρά με την οποία ο κ. Κοτζιάς θα τους συναντήσει, ο ίδιος σχολιάζοντας το θέμα, είπε ότι τη Δευτέρα θα είναι η πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια που θα διαβεί την πόρτα στο «Σπίτι του λαού», στον Περισσό, για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ