• Τσίπρας για Σκοπιανό: Το όνομα «Μακεδονία» η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια - ΒΙΝΤΕΟ

  1:52 μμ, Δευτέρα 12 Φεβ 2018 1:52 μμ, Δευτέρα 12 Φεβ 2018

  Το όνομα «Μακεδονία» η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων.

  «Αυτό που καλείται μέσα από μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω», τόνισε. Δηλαδή, συνέχισε, «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».

  Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, είπε : «Κάποιοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια. Δεν αγνοούμε τη γνώμη κανενός». Αναρωτήθηκε όμως πιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. «Ήταν η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Κρούουν ανοικτές πόρτες. Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα. Αν είναι αυτό το μήνυμα είναι λάθος. Είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αν το αίτημα είναι μην δώσετε το αίτημα Μακεδονία πρέπει να πούμε την αλήθεια: είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί καμία κυβέρνηση μετά το 1992 δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα», επεσήμανε.

  Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. «Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας έτσι όπως είναι ξεκάθαρη από την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή σε αλλεπάλληλες προγραμματικές δηλώσεις από τότε κυβερνήσεις της ΝΔ, δεν υποστηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή ΝΔ» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος της περίστασης και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του».

  «Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς περιστροφές και χωρίς υποχωρήσεις» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

  Η λύση αυτή, είπε, «δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή, προκειμένου η ονομασία να είναι όντως για όλες τις χρήσεις, δεν μπορεί να είναι μια η χρήση στο εξωτερικό και άλλη να είναι η ονομασία στο Σύνταγμα. Αλλά βεβαίως προϋποθέτει και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα