Κεντροαριστερά: Δεν τους ένωσε η ημερομηνία εκλογής αρχηγού – Καρφιά Σταύρου κατά Φώφης

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου

Νέες «αναταράξεις» προκαλεί στην Κεντροαριστερά το ‘κλείδωμα’ των ημερομηνιών για τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο φορέα του χώρου στις 12 Νοεμβρίου και, εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος, στις 19 Νοεμβρίου.

Τις ημερομηνίες ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Νίκος Αλιβιζάτος, αφού πρώτα έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις των εταιριών που έχουν αναλάβει το όλο έργο των εκλογών, ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Και ενώ οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων αρχηγών, δέχθηκαν με ανακούφιση το νέο που βάζει τέλος στη συζήτηση επί των διαδικαστικών, δίνοντας χώρο στον πολιτικό λόγο, κάποιοι αιφνιδιάστηκαν.

Τον τόνο έδωσε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ, ενισχυμένη, δυνατή και με αποφασιστικό και αυτόνομο ρόλο στις εξελίξεις», είπε, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τη διαδικασία τελείωσε και τώρα «είναι η ώρα της πολιτικής».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, ζητώντας την στήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της για το επόμενο διάστημα, ότι δεν πρόκειται ο χώρος να αποτελέσει ‘δεκανίκι’ του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ικανοποιημένος από τον τερματισμό της συζήτησης επί των διαδικαστικών φέρεται να είναι ο Γιώργος Καμίνης, αφού σύμφωνα με συνεργάτες του, με την ανακοίνωση των ημερομηνιών της διεξαγωγής των εκλογών, κλείνει μία ακόμα εκκρεμότητα και «αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της σημαντικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης».

Στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων, μάλιστα, τόνιζαν χθες ότι «έφτασε η ώρα για πολιτική»…

Επίθεση από το Ποτάμι

Αντίθετα, έντονη ήταν η αντίδραση της πλευράς Θεοδωράκη, αφού ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν εκείνος που επέμενε εξ αρχής πως η εκλογική διαδικασία δεν θα πρέπει να λάβει χώρα στις 12 Νοεμβρίου εξαιτίας του Μαραθωνίου που είναι προγραμματισμένος για την ίδια μέρα στην πρωτεύουσα.

Με ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Σεβαστουπόλεως, έστρεφε τα πυρά της κατά της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη, αποδίδοντάς τους εμμέσως πλην σαφώς τακτική στην κατεύθυνση του κόμματος-φέουδου.

«Κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν την ανοιχτή διαδικασία για την εκλογή αρχηγού της προοδευτικής παράταξης σε κλειστή παλαιοκομματική σύναξη», σημείωναν στο Ποτάμι, κάνοντας λόγο για ‘πεισματική άρνηση’ της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και απαίτηση τώρα για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών την ημέρα του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στην Αθήνα.

Ειδικά για την Φώφη Γεννηματά σημείωναν πως επιμένει ότι ο Μαραθώνιος κόβει απλώς την πόλη για τρεις ώρες, ενώ στον Γιώργο Καμίνη, που ως δήμαρχος Αθηναίων θα έπρεπε κατά τη Σεβαστουπόλεως να είναι ο πρώτος που θα επεσήμαινε την ακαταλληλότητα της ημέρας, καταλόγιζαν σιωπή.

Καλούσαν μάλιστα όλους να πάρουν καθαρή θέση, για το αν θέλουν ή όχι αδιάβλητες εκλογές με μεγάλη συμμετοχή, σημειώνοντας ότι ο στόχος όσων οργανώνουν μία ‘παρέλαση μηχανισμών’, είναι ένα κόμμα-φέουδο, ελεγχόμενο. Προειδοποιούσαν, δε, ότι δεν θα τους περάσει, αφού ο κόσμος της παράταξης, θα σπεύσει να ψηφίσει για μία ‘μεγάλη νικηφόρα προοδευτική παράταξη’.

Αναταράξεις και για τα ντιμπέιτ

Την ίδια ώρα, αναταράξεις φαίνεται ότι προκαλούν και τα επερχόμενα… ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών στον δρόμο προς τις κάλπες.

Ήδη, στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη, μετά από πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού Action24, θα μετέχουν μόνο έξι εκ των υποψηφίων, οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης.

Ειδικότερα, η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να λάβει μέρος στην αναμέτρηση, με το εξής σκεπτικό. Αφενός, εκτιμά ότι δεν μπορεί να επιλέγει το κάθε κανάλι αυθαίρετα σε ποιους εκ των υποψηφίων θα κάνει πρόταση για συμμετοχή σε ντιμπέιτ και εκείνοι να νομιμοποιούν κάτι τέτοιο (σ.σ. το Action 24 φέρεται να μην έχει απευθύνει πρόταση στους κ.κ. Απόστολο Πόντα, Κωνσταντίνο Γάτσιο και Δημήτρη Τζιώτη), αφετέρου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη σχεδιασμό κατά τον οποίο θα πρέπει να βρεθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ανά την Ελλάδα και αυτό προέχει για το επιτελείο της στην παρούσα φάση.

Κατόπιν τούτων, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, φέρεται αποφασισμένη να συμμετάσχει μόνο στα ντιμπέιτ που θα φέρουν την ‘θεσμική σφραγίδα’ της Επιτροπής Αλιβιζάτου, κάτι που εξηγούν από τώρα οι συνεργάτες της προς αποφυγήν… παρεξηγήσεων το επόμενο διάστημα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ